Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språk och interkulturell kommunikation

Magister/masterprogram med start varje höst
Ansökningstid: 15 mars - 15 april
www.antagning.se

Detta program förenar spetskompetens i språk med interkulturell kommunikation och förbereder för en bred arbetsmarknad.

På de öppna sidorna i lärplattformen GUL hittar du kursplan, litteraturlista, schema och information om vilka kurser du läser under respektive termin:

Tolka och förstå

Mobilitet och migration är växande inslag i samhället och det blir därför viktigt att kunna uppfatta, möta och bemöta olika språkliga och kulturella företeelser, att ha förmågan att interagera med människor med olika bakgrund och att hantera frågeställningar, motsättningar och friktioner som kan ha språkliga och kulturella orsaker.

Studierna inom masterprogrammet Språk och interkulturell kommunikation ger dig de språkvetenskapliga verktyg du behöver för att utforska, tolka och förstå olika språkliga och kulturella yttringar, och komma fram till hur diskurser om kultur och kulturella skillnader kan påverka kommunikationen mellan och om olika kulturer. Denna färdighet att analysera och diskutera kommunikativa manifestationer av kultur ger dig en global språklig bildning och en kulturell kompetens för att verka inom internationella miljöer och hantera interkulturella möten och möjligheter.

Bred arbetsmarknad

Språkkunskaper, generella kompetenser och kunskaper om kulturskillnader kopplat till kommunikation värderas högt av arbetsgivare. Yrken och arbetsfält som är tänkbara finns till exempel inom turism och NGO:s, kommunikation, utredningsarbete, arbete med PR, HR, migrations- och integrationsfrågor, med mera. Den möjliga arbetsmarknaden är alltså mycket bred och de potentiella arbetsgivarna många.

Språkinriktning

Du behöver inte ha läst språk på universitetsnivå tidigare, men måste ha goda läs- och skrivfärdigheter i det språk du väljer att ta ut din examen i. Läs mer om de språkliga kraven under rubriken Reell kompetens i högermarginalen. För att börja på programmet ska du också ha en kandidatexamen (eller motsvarande) med ett självständigt arbete (kandidatuppsats).

Programmet har ett tvärspråkligt upplägg, vilket innebär att du kommer att läsa tillsammans med studenter i andra språk än det du valt. Detta i sig ger interkulturella erfarenheter och förbereder för ett internationellt arbetsliv.
 

Utbildningsplan, Språk och interkulturell kommunikation

Behörighet

Förkunskapskrav:

Kandidatexamen alternativt 180 hp inklusive ett självständigt arbete 15 hp på fördjupningsnivå eller motsvarande utländsk examen med självständigt arbete (15 hp). För respektive huvudområde i programmet krävs 60 hp i engelska, franska, spanska eller tyska eller 90 hp i arabiska eller ryska eller 120 hp i japanska eller kinesiska eller motsvarande genom reell kompetens. Den reella kompetensen prövas av institutionen. För studenter som väljer afrikanska språk som huvudområde i programmet ställs inga krav på språkkunskaper i afrikanska språk. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5. Förkunskapskrav för valbara kurser anges i respektive kursplan.

Urval:

Högskolepoäng utan maxgräns

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-08-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?