Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationella språkprogrammet

Kandidatprogram, 180 hp, med start höstterminer

Ansök till programmet via www.antagning.se
Ansökningstid: 15 mars - 15 april

Utbildningsplan Internationella språkprogrammet, gäller från och med hösten 2017 (pdf)

Vill du bli en del av världen?

Vi lever i en värld som blir alltmer globaliserad och digitaliserad. Kommunikation på andra språk än svenska har blivit en naturlig del av vårt dagliga liv. En sådan värld ställer dock stora krav på god kommunikationsförmåga såväl språkligt som kulturellt. Om du gillar språk och vill arbeta i en internationell miljö så är Internationella språkprogrammet rätt utbildning för dig. Syftet med programmet är att göra dig väl förberedd för ett yrkesliv i ett internationellt, mångkulturellt och flerspråkigt sammanhang.

Vad lär du dig i programmet?

Eftersom ett modernt språk blir huvudområde i din examen, kommer du att förvärva goda praktiska och vetenskapliga kunskaper inom detta språk. Även ett andra språk ingår i programmet. Under utbildningen utvecklar du kontinuerligt din kommunikativa förmåga på dessa språk, vilket innebär att du får bred kunskap om och blir medveten om de kulturella referensramar som finns inom de valda språkområdena.

Utöver goda praktiska språkkunskaper ger programmet dig en bred teoretisk kunskap om vad språk och språkinlärning är och om hur språk används i olika kontexter. Du får förstås även träna dig i att omsätta dessa teoretiska kunskaper i praktiken och i att på ett bra sätt synliggöra och kommunicera den specifika kompetens du uppnår genom utbildningen i olika sammanhang i omvärlden. Programmet förbereder dig på så vis väl för ett yrkesliv i språklig och kulturell mångfald.

Vad innehåller programmet?

Första terminen innebär en första introduktion i vad språk är. Du går då två intressanta ämnesövergripande teoretiska profilkurser om språk som identitetsskapare och kulturbärare.

Under andra och tredje terminen läser du det språk som du valt som ditt huvudområde (arabiska, engelska, franska, japanska, kinesiska, ryska, spanska eller tyska) och under termin fyra läser du ditt andra språkval (arabiska, engelska, franska, japanska kinesiska, latin, ryska, spanska eller tyska). En del av dina språkspecifika studier kan du med fördel förlägga till ett universitet i målspråksområdet.

Under termin fem ska du som förberedelse för ditt examensarbete läsa ytterligare en profilkurs om språk, kultur och kommunikation. Denna termin är även arbetslivsförberedande på så vis att du även läser en arbetslivsorienterande kurs och har möjlighet till att göra praktik i en internationell miljö. Som alternativ till praktiken kan du välja en specialiseringskurs.

Sista terminen ska du läsa fördjupningskursen i ditt huvudområde och skriva ditt examensarbete. Varje termin ingår dessutom seminarier i omvärldskunskap, då du får träffa representanter från olika branscher inom yrkeslivet.

Och sen då?

Internationella språkprogrammet ger dig kunskaper och färdigheter som är klart användbara och alltmer efterfrågade inom många olika internationella yrkesområden. Utbildningen leder inte direkt till ett specifikt yrke, utan gör dig väl förberedd för ett arbete inom olika branscher som till exempel turism, diplomati, journalistik, kommunikation inom internationella företag och organisationer. Observera att yrken inom dessa branscher ofta kräver fortsatta studier. Programmet ger dig även en bra grund om du vill fortsätta dina studier på avancerad nivå, exempelvis inom översättarutbildningen. Fortsatta studier på avancerad nivå kan förstås även leda dig in på en akademisk karriärväg som universitetslärare och forskare inom ditt huvudområde.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet.

Därutöver gäller särskilda behörighetskrav beroende på vilka två språk du väljer att läsa inom programmet:
Om du väljer engelska som språk 1 krävs för att vara behörig att du har godkänt betyg i Engelska 6; om du väljer franska, tyska, eller spanska krävs minst steg 3 från gymnasiet. Om du väljer arabiska eller ryska som språk 1 är behörighetskravet att du redan har läst 30 hp i det språket och om du väljer kinesiska eller japanska som språk 1 krävs istället 60 hp i det språket.

Som språkval 2 gäller för engelska att du läst Engelska B, för franska, spanska och tyska att du läst minst steg 3 eller motsvarande och för arabiska, japanska, kinesiska, latin och ryska som språkval 2 gäller grundläggande behörighet. De särskilda behörighetskraven för språk 2 ska vara uppfyllda vid antagning till grundkursen i detta språk, vanligtvis termin 4.

Mer information

Mer information om Internationella språkprogrammet hittar du på programmets sida på GUL (Göteborgs universitets lärplattform): http://gul.gu.se/public/courseId/50155/coursePath/38212/38423/ecp/lang-sv/publicPage.do

 

Studievägledning Internationella språkprogrammet

Malin Karlsson

Se telefontider och besökstider

Epost:
sprakprogrammet@sprak.gu.se

MFS-stipendium

Minor Field Studies - ett SIDA-finansierat stipendium

Arbeta med utvecklingsfrågor i ett globalt sammanhang, och samla material till ditt examensarbete på kandidat- eller masternivå.

Läs mer om MFS-stipendium

Lisa Nilsson, MFS-stipendiat:

"Intryck jag aldrig kommer glömma"

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-02-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?