Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studier utomlands i språk inom ämneslärarprogrammet

Längre ner på den här sidan hittar du också:

Utbytesstudier eller VFU utomlands

Här nedan beskrivs möjligheter att studera delar av ämneslärarprogrammet utomlands för dig som studerar språk inom programmet.

För studenter antagna höstterminen 2019 till åk 7-9 två ämnen gäller nedanstående. För dig som studerar tre ämnen mot årskurs 7-9 så finns inga möjligheter för utlandsstudier.

För samtliga gäller att ansöka i god tid, ibland redan året innan utbytet ska ske. Ta kontakt med studievägledaren för mer information.

Engelska

Under termin 6 med engelska som ditt förstaämne, eller termin 8 med engelska som ditt andraämne, inom kursen LGEN51 erbjuds möjlighet till en tvåveckors studieresa till endera Brighton, Limerick eller Washington (alternativt gör man Internationalisering på hemmaplan i Göteborg). Du kan söka stipendium för denna studieresa, stipendiet söks av enskild student vårterminen året innan studieresan. Denna möjlighet erbjuds studenter i ämnet engelska som läser till gymnasielärare, oavsett om engelska är ditt första- eller andraämne.

 • Engelska som förstaämne i gymnasiet
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands under termin sex och åka på studieresa under samma termin.
 • Engelska som andraämne i gymnasiet
  Du kan åka på studieresa under termin åtta,
  alternativt:
  Engelska som andraämne i gymnasiet
  Du kan studera hela termin åtta utomlands.
 • Engelska som förstaämne åk 7-9
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands under termin fem.
 • Engelska som andraämne åk 7-9
  Du kan studera hela termin fem utomlands.

Latin

 • Latin som andraämne i gymnasiet
  Du kan åka på en tvåveckors studieresa till Rom under din termin sex i kursen LGLA50

Spanska

 • Spanska som förstaämne i gymnasiet
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin sex.
 • Spanska som andraämne i gymnasiet
  Du kan studera hela termin åtta utomlands.
 • Spanska som förstaämne åk 7-9
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin fem.
 • Spanska som andraämne åk 7-9
  Du kan studera hela termin fem utomlands.

Franska

 • Franska som förstaämne i gymnasiet
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin sex.
 • Franska som andraämne i gymnasiet
  Du kan studera hela termin åtta utomlands.
 • Franska som förstaämne åk 7-9
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin fem.
 • Franska som andraämne åk 7-9
  Du kan studera hela termin fem utomlands.

Tyska

 • Tyska som förstaämne i gymnasiet
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin sex.
 • Tyska som andraämne i gymnasiet
  Du kan studera hela termin åtta utomlands.
 • Tyska som förstaämne åk 7-9
  Du kan göra två veckor av din VFU 3 utomlands termin fem.
 • Tyska som andraämne åk 7-9
  Du kan studera hela termin fem utomlands.

Tips för studenter som ska göra VFU utomlands

Tidigare koordinerades utlandsförlagd VFU centralt på universitetets lärarutbildning. Denna uppgift förflyttades sedan istället ut till institutionerna och det har lett till att alla institutioner inte erbjuder denna möjlighet inom ämneslärarprogrammet.

Då vi på institutionen för språk och litteraturer tycker att det är viktigt att ta alla tillfällen i akt att åka utomlands och få tillfälle att använda sina språkkunskaper vill vi försöka stötta er studenter att genomföra två veckor av er VFU 3 utomlands.
Då vi inte har någon som arbetar specifikt med utlandsförlagd VFU ligger mycket ansvar på dig som student att förbereda och planera för VFU 3 som ligger på termin 6. Vi har haft studenter som gjort sin VFU i bl. a. Spanien, Finland och USA.
Ta kontakt med studievägledaren i ditt första-ämne i god tid, gärna redan under termin fyra.
Här nedan följer tips från en tidigare student:

 • Vilka veckor är det av VFU 3 som går att åka utomlands – kolla exakta datum.
 • Förbered i tid. Jag började förberedelserna ungefär ett år innan.
  Planera:
  - Vilket land ska du åka till?
  - Vilken skola är intressant?
  - Var ska du bo?
  - Mellan vilka datum?
 • Skriv ett personligt brev till skolan om varför de ska ta emot dig som lärarstudent och vad du ser som fördelar med det.
 • Skaffa referenser som kan skriva ett rekommendationsbrev, kanske din LLU?
 • Skicka efter belastningsregister från polisen. Var förberedd på att kunna skicka detta om det behövs.
 • Förbered dig genom att ha koll på Sveriges skolsystem. Du ska kunna svara på många frågor under praktikveckorna. Förbered också frågor du vill ha svar på om praktikskolan eller skolsystemet i sin helhet.
 • Var noga med att informera handledaren om vad praktiken innebär, att den är genomförande och inte observerande. Då kan de ge dig mer undervisningstillfällen.
 • Två handledare kan vara bra då man får se en variation av klasser och lektioner.

Gör din praktik på Europeiska skolan i Strasbourg

Du som läser till ämneslärare i engelska, franska och tyska har fr.o.m. 2020 möjlighet att göra din praktik på Europeiska skolan i Strasbourg.

Staden är säte för både Europaparlamentet och Europeiska rådet. Barn vars föräldrar tjänstgör på dessa europeiska institutioner går ofta just på Europeiska skolan.

Missa inte chansen att göra din praktik på denna unika skola!

”Det finns ingen annan stad som bättre kan symbolisera att vi i Europa, med dess krigiska historia, nu samarbetar i ett folkvalt parlament, än Strasbourg.” (Östgöta Correspondenten 3 augusti, 2013)

Låter det intressant för dig? Ta kontakt med studievägledaren i ditt språk!

Två veckor i Ohio gav Lydia en ny syn på det svenska skolsystemet

– Under mina två praktikveckor utomlands var jag på North Canton Hoover High School i Canton, Ohio. Där fick jag chans att följa två lärare i mitt första ämne som är engelska.

– Jag tar med mig väldigt mycket från min praktikperiod utomlands, det är svårt att veta var jag ska börja. Först och främst var det givande att se ett helt annat skolsystem för att jämföra med det man sett av Sveriges skolsystem. Så som kursplaner, betyg, hur en skoldag ser ut, samarbete mellan lärare (som var helt frånvarande på skolan i Canton), och hur eleverna såg på kvarsittning och klädkoder. Vidare var det intressant att se lektionsupplägg som man inte sett tidigare. En av mina handledare inkluderade litteratur på ett intressant sätt där hen använde sig av bland annat gästföreläsare och jobbade utifrån teman. Min andra handledare var kreativ i sin användning av digitala hjälpmedel i klassrummet, bland annat genom att eleverna gjorde en skattjakt i skolan med hjälp av QR koder och sina mobiltelefoner. Utöver det var det betydelsefullt att vara omringad av det engelska språket konstant i två veckor, det gör mer än vad man tror."Viktigt att vara väl förberedd"– Det som var svårt med praktikveckorna utomlands var förberedelserna innan. Det krävs en noggrann planering och ett högt tålamod för att ta sig igenom förberedelserna. Det första min praktikskola ville ha svar på var varför de skulle ta emot mig som lärarstudent och vad de skulle få ut av det. Sådana frågor är värdefulla att tänka igenom för att kunna besvara. Syftet med praktiken utomlands måste vara tydligt både för en själv och för praktikskolan och man ska kunna argumentera för varför skolan ska lägga ner tid och energi på att ta emot en som lärarstudent.

– Det som är viktigt att ha kunskap om inför praktikperioden utomlands är skolsystemet i Sverige och allt vad det innebär. Man måste vara förberedd på att svara på frågor om allt från föräldramöte, specialpedagogik och ämnesplaner, till bredare frågor som skolverket och politik bakom skolan. Det är också viktigt att läsa på om skolsystemet i landet man ska besöka, exempelvis om de har samma system som i Sverige med grundskola och gymnasiet. På så sätt behöver man inte ställa sådana frågor väl på plats utan kan fokusera på pedagogik och andra intressanta frågor.

– Till sist vill jag uppmuntra dig som tänker på att göra praktik utomlands att verkligen göra det. Veckorna gav mig väldigt mycket, jag utvecklades i språket, jag fick nya idéer angående lektionsupplägg och massor av material jag kan använda. Efter praktikveckorna utomlands ser jag också annorlunda på skolsystemet i Sverige för jag har ett annat skolsystem att jämföra det med, jag kan nu se fördelar och nackdelar med både Sveriges och Ohios skolsystem. Till sist gav veckorna mig också väldigt mycket nya kontakter. Jag har två nya referenser på mitt CV och jag har två lärare i USA att kontakta angående material och tips, hur häftigt är inte det?

– Så, tveka inte. Ta chansen och gör två veckor av din praktik utomlands!

/Lydia Heinevik

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-11-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?