Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lärarutbildning

Vid Göteborgs universitet kan du studera till lärare i fyra olika program:

  • Förskollärarprogrammet
  • Grundlärarprogrammet
  • Yrkeslärarprogrammet
  • Ämneslärarprogrammet

Institutionen för språk och litteraturer erbjuder ämnesstudier inom ämneslärarprogrammet i engelska, franska, latin, spanska och tyska. Det finns två inriktningar inom ämneslärarprogrammet: inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7–9 samt inriktning mot arbete i gymnasieskolan.

Undervisningen i ämnet syftar till att lägga en god grund för dig som vill bli lärare i något av språken. Du kommer att tydligt förbättra din muntliga och skriftliga förmåga och få en djupare inblick i det gällande språkets struktur, litteratur och samhällsliv. Du får genom undervisningen också prov på undervisningsmetoder och språkdidaktik. Under dina studier i språket och litteraturen kommer du också att öka din interkulturella och språkdidaktiska kompetens. Under utbildningen får du också ta del av forskningsrön inom för yrket relevanta områden som litteraturvetenskap, språkvetenskap och språkdidaktik.

Att möta andra kulturer, samhällen och språk är ett sätt för dig som student att få ett jämförande perspektiv och ökad kunskap om internationella förhållanden under din utbildning. Inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet finns en lång tradition av internationellt samarbete. Läser du till gymnasielärare i engelska ingår t ex möjlighet till två veckors studieresa till Washington, Limerick eller Brighton. Där, eller här hemma i Göteborg, görs studiebesök på skolor och kulturinstitutioner som kan spegla kopplingen mellan språk, språkundervisning, kultur och samhälle.

Du kan även välja att läsa respektive språk som fristående kurs och därefter ansöka till Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU).

Läs mer om Kompletterande pedagogisk utbildning

Lärarstuderande presenterar sina självständiga arbeten

Studenterna på gymnasielärarprogrammet i engelska, spanska och tyska vid Göteborgs universitet presenterar sina självständiga arbeten inom kurserna LGFR2A, LGTY2A, LGEN2A och LGSP2A vid en populärvetenskaplig konferens. Konferensen utgör en del av examinationen av studenternas uppsatser.

Jonas Hjert, alumn, engelska lärarutbildning

Jonas Hjert, alumn, gästföreläste för lärarstuderande i engelska i november 2016.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2020-02-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?