Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Franska i Lyon

Vill du tillbringa en termin i Frankrike och ändå få högskolepoäng i Sverige?

Genom ett samarbete mellan Göteborgs universitet och universitetet Lyon-Lumière II kan du nu läsa FR1111: Franska Grundkurs, 30 hp, i franska i Lyon antingen på vår- eller hösttermin.

Vad läser man?

Grundkursens syfte är att ge studenterna så god praktisk språkfärdighet att de kan läsa och förstå moderna franska texter och uttrycka sig väl i tal och skrift. Kursen ska dessutom ge teoretiska insikter om franska språket samt kunskap om Frankrikes kulturella, politiska och sociala förhållanden.

Hur läser man?

Vid början av terminen läser du intensivt allmän och fransk grammatik, fonetik samt text 1 i Göteborg.

I början av oktober (för höstterminen) respektive slutet av februari (för vårterminen) åker du till Lyon. Vistelsen i Lyon slutar före jul för höstterminen och i slutet av maj för vårterminen.

Där läser du övriga texter och realia för franska lärare och tränar samtidigt muntlig språkfärdighet och uttal. Grammatikstudierna fortsätter under tiden i Lyon.

Hur tenterar man?

Två skriftliga tentamina äger rum innan du åker. De övriga delmomenten tenteras i Lyon. Omtentamina fördelas mellan Lyon och Göteborg.

Undervisningen är kostnadfri, men du står själv för resa och logi.

Sista ansökningsdag är 15 april för höstterminen och 15 oktober för vårterminen.

Anmälan: www.antagning.se

Boende och ekonomi

Boende och resa till och från Lyon, samt övrigt runt omkring fixar du på egen hand som student.

Ingen student har hittills behövt komma tillbaka till Göteborg för att den inte hittat boende utan det har alltid löst sig för de studenter som åkt. Det är inte alla som har sitt boende klart när de åker utan några bokar ett par nätter på ett hostel för att sedan leta boende på plats.
När du är registrerad på kursen får du också lite tips på hur du kan tänka runt att söka boende.
Dessvärre kan vi inte hjälpa till med boende vare sig där eller här i Göteborg under de inledande veckorna men det brukar som sagt ordna sig med vandrarhem, hotell eller privat uthyrning exempelvis via Air-bnb.

Du söker studiemedel för studier i Sverige och inte för utlandsstudier. Däremot kan du ansöka om extra studiemedel för fördyrade omkostnader då studierna är förlagda utomlands. Du behöver inte ett särskilt intyg om detta från institutionen, det sker genom din registrering i LADOK, Göteborgs universitets studiedokumentationssystem.

Omkostnaderna i Lyon beror förstås på vad du gör och vilka vanor du har. Det går att klara sig på det svenska studiemedlet, en del studenter väljer att jobba extra, vilket ger ytterligare möjligheter att utveckla språkkunskaperna. Undervisningen är givetvis kostnadsfri och du betalar själv för kurslitteratur, boende och dina levnadsomkostnader.

Tips från studenter som gått kursen

Våra studievägledare besökte Université Lumiere Lyon 2 i maj och träffade den grupp studenter som läste grundkursen i franska under vårterminen 2017. Det stod klart att studenterna trivs mycket bra i Lyon.

I kursen ingår det olika vandringar i staden med koppling till undervisningen i historia och kultur förutom de moment som ges på universitetet. Det finns även möjlighet att åka på utflykter utanför Lyon som arrangeras av universitetet.

Studenternas främsta tips till kommande studenter är att verkligen anstränga sig för att lära känna franska kompisar. Då våra studenter läser i en egen grupp på universitetet så får man vara aktiv för att lära känna övriga studenter. Att umgås med fransktalande är ett utmärkt sätt att stärka sina kunskaper i språket. Några tips var att gå på språkcafé eller att lära känna nya kompisar genom idrott eller andra intressen och att dela boende.

Boende får man ordna själv och de flesta studenter har ordnat boende via uthyrningswebsidor. Att dela boende genom att bo i kollektiv med franska studenter var mycket uppskattat av de studenter som valt denna typ av boende.

Flera av studenterna funderar på ytterligare studier utomlands och det finns stora möjligheter att åka på erasmusutbyte till Lyon2 när man har läst minst 60 hp på Göteborgs universitet.

Information

För vidare information kontakta studievägledaren för franska vid Göteborgs universitet, institutionen för språk och litteraturer.

Studievägledning

Helena Mindedal

Eva-Lena Axelsson

Se våra telefontider och besökstider

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post: studievagledning.franska@sprak.gu.se

FAQ - vanliga frågor och svar

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?