Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Afrikanska språk - grundnivå

Inom ämnet afrikanska språk erbjuder vi kurser i swahili och somaliska samt översiktskursen Språk och samhälle i Afrika.

Språk och samhälle i Afrika

Den nätbaserade grundkursen Språk och samhälle i Afrika (kurskod AF1100) är en översiktskurs som ger en generell bild av den sociolingvistiska situationen i Afrika. Kursen belyser den mångspråkiga verkligheten i dagens Afrika men behandlar även nutida språkpolitik samt historiska processer. Kursen utgörs av nätdiskussioner med andra kursdeltagare och examineras genom en hemtenta. Kursen riktar sig till alla, både yrkesverksamma och studenter inom andra ämnen.

Språk och samhälle i Afrika, 7.5 hp, kurskod AF1100 (länk till kurskatalogen)

Swahili

Introduktionskursen i swahili riktar sig till dig som vill lära dig ett språk på frammarsch och är nyfiken på den språkliga situationen i Östafrika. Målet är ett grundläggande ordförråd, viss kommunikativ färdighet och att du kan översätta enklare texter från swahili.

Introduktionskurs i swahili 7.5 hp, kurskod AF1110 (länk till kurskatalogen)
Swahili II, 7,5 hp, kurskod AF1210 (länk till kurskatalogen) kan läsas efter avslutad introduktionskurs

Swahili är ett mycket utbrett språk som används dagligen av mellan 50 och 100 miljoner människor i Östafrika och övriga världen. Språket är ett lysande exempel på Afrikas språkliga mångfald - det tillhör bantuspråksfamiljen, men har en mängd ord från arabiska och andra språk som lånats in under hundratals år av kontakt. Swahili talas i några av världens snabbast växande ekonomier och ökar därmed i betydelse i världen.

Somaliska

Är du nyfiken på somaliska så får du här grundläggande kunskaper och färdigheter i vår kurs, somaliska introduktionskurs, 7,5 hp, SO1102. Fokus ligger på standardsomaliskans grammatik, uttal och centrala ordförråd. Detta studeras framförallt genom läsning av enkla somaliska texter som också översätts till svenska (norska/danska) eller engelska. Grundläggande strukturer aktiveras även i form av övningar och översättning till somaliska.

Läs mer om våra kurser i somaliska och vilka förkunskaper som krävs:
(Länkarna går till sidor i lärplattformen Canvas)

Somaliskan hör till de tio största språken i Afrika och talas av omkring 25 miljoner människor. Språkområdet omfattar Somalia (med Somaliland och Puntland), liksom stora delar av Djibouti, Etiopien och Kenya. I Sverige talas somaliska av drygt 100.000 personer och somaliskan är det tredje största språket bland svenska skolbarn, efter svenskan och arabiskan.

 

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?