Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationella gästlärare

Man behöver inte åka utomlands för att möta världen! Här på institutionen får du som språkstudent möta internationella gästlärare i din ordinarie undervisning.

Låt oss presentera våra nuvarande och tidigare gäster för dig:

Gästlärare under 2017


Ana Maria Iglesias Botrán från Valladolids universitet i Spanien gästade institutionen under vecka 6 via Erasmus lärare-stipendium.

Under sin tid hos oss undervisade Ana Maria på kurser i spanska och franska.

 


Dr. Abel Mreta, professor i lingvistik vid University of Dar es Salaam, 23 maj - 11 juni, via utbytesprogrammet Linneaus-Palme.

Dr Mreta talar Swahili, Chasu och Gweno, och hans forskningsområden är historisk och jämförande lingvistik, Bantulingvistik, särskilt morfosyntax, lingvistiska fältmetoder och språkdokumentation.

Under sin vistelse här deltar han bland annat i workshopen The semantics of verbal morphology in under-described languages där han tillsammans med Rozemm Guérois från SOAS pratar om "-ekina- verb forms in Gweno: contact or inheritance?”


Gästlärare under 2016


Luise Kempf är postdoktor i historisk tysk språkvetenskap vid Johannes Gutenberg-Universität i Mainz. Hon var gästlärare vid institutionen i februari 2016 inom ramen för Erasmus+ lärarutbyte. Hon undervisade i tysk språkvetenskap på grund- och fortsättningsnivå och höll ett forskarseminarium om "Towards a model of word formation change”.


Jama Muse Jama disputerade i somaliska i slutet av april 2016 vid universitetet i Neapel (Italien). Han är för närvarande verksam som chef för Kulturcentret i Hargeysa – en av de viktigaste institutionerna just nu för praktiskt arbete kring somaliska språket och litteraturen i Somalia. Han vistades i Göteborg 16-20 april 2016. Under sin tid vid institutionen deltog han i kursen i somaliska för modersmålslärare och träffade lärare i afrikanska språk på universitetet. Utöver det hade han på sitt schema ett samverkansprogram med deltagande i somaliska litteraturföreningens möte i Kortedala, möte med modersmålslärare i Göteborg på Språkcentrum och besök på skola i Partille hos en modersmålslärare i somaliska.


Moubarak Ahmed Mohamoud är verksam vid Institut des Langues de Djibouti på Centre d'Etudes et de Recherche de Djibouti (Djibouti). För närvarande är han institutets ende anställde med inriktning på somalisk språkvetenskap. Moubarak undervisar också i allmän och fransk språkvetenskap vid Université de Djibouti. Hans vistelse är planerad till 27 maj-4 juni 2016. Även han kommer att bidra till kursen i somaliska för modersmålslärare och medverka i ett fullspäckat samverkansprogram i Göteborgstrakten. Han kommer också att undervisa om Djibouti och den sociolingvistiska situationen i landet för våra studenter i arabiska och franska.

Läs mer om Moubaraks vistelse på SPL och i Göteborg i vårt nyhetsbrev.


Hiroto Ueda är professor i spanska vid Tokyos universitet (Japan). Han kommer att gästa institutionen i tre till fyra veckor under höstterminen 2016. I ämnet spanska kommer han att medverka inom fortsättningskursen med undervisning om lexikologi och semantik och inom fördjupningskursen med filologi, statistik/corpuslingvistik. På avancerad nivå kommer han att medverka i kurserna om språkförändring och semantik. Ytterligare en viktig medverkan är att delta i undervisningen i didaktik, ett allt viktigare område. Hans specialitet där är audiovisuella medel i undervisningen.


Patrick Heinrich är docent i japanska vid Ca’ Foscari University of Venice (Italien). Han kommer en vecka under höstterminen 2016 (vecka 36) för att delta i undervisningen i japanska och inom masterprogrammet Språk och interkulturell kommunikation (SIK). Han kommer också att ge några öppna föreläsningar.

Läs mer om Patricks vistelse vid institutionen i vårt nyhetsbrev.

 


José Carlos Marco Vega är disputerad hos Complutenseuniversitetet i Madrid (Spanien). Han kommer att vara gästlärare i franska och spanska i början av höstterminen 2016 (26 augusti - 1 november).

Han kommer främst att undervisa i muntlig språkfärdighet och litteratur på grundnivå men är även ett intressant tillskott till våra forskarseminarier i franska och spanska.

Läs mer om José Carlos i vårt nyhetsbrev.


Henry Muzale, universitetslärare i lingvistik vid universitetet i Dar es Salaam (Tanzania). Under perioden 12 september - 3 oktober besöker han institutionen inom ramen för Linnaeus-Palme-samarbetet mellan Göteborg och Dar es Salaam (läs mer om utbytesstudier i Tanzania). Under vistelsen medverkar han i undervisning och kursplanering inom ämnet afrikanska språk. (Läs mer om Henry Muzale i vårt nyhetsbrev)


Vincent Deligne är maître assistant vid Université Libre de Bruxelles i Belgien och har lång erfarenhet som yrkesverksam översättare och universitetslärare vid ett flertal lärosäten. Hans forskning handlar framför allt om kognitiva aspekter av översättningsprocessen i tal och skrift hos översättarstudenter. Inom ramen för Erasmus+ lärarutbyte besöker Vincent institutionen 7-11 november.

Läs mer om Vincent Deligne i vårt nyhetsbrev.


Gästlärare under 2015


Natalia Bratova var gäst vid institutionen under hela höstterminen 2015. Hon undervisade i rysk språkfärdighet och föreläste för studenterna om film och andra aspekter i rysk kulturhistoria.

 

 


Henry Muzale är universitetslärare i lingvistik vid universitetet i Dar es Salaam (Tanzania). Han var gäst vid institutionen 7-27 september 2015 inom ett nystartat Linnaeus-Palme-samarbete mellan Göteborg och Dar es Salaam (läs mer om utbytesstudier i Tanzania).

 

 


Taisho Akahira är professor vid institutionen för kommunikation och kultur på Taisho universitet i Tokyo (Japan). Förutom att undervisa i kalligrafi och den japanska skriftens historia är professor Akahira en framstående kalligraf och har regelbundna utställningar både i Japan och utomlands. Under sitt besök i Göteborg september 2015 ledde han en kalligrafiworkshop för 60 studenter. Läs mer om workshopen på institutionens nyhetssida.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?