Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning på forskarnivå

Institutionen för språk och litteraturer erbjuder utbildningar på forskarnivå i tio forskarutbildningsämnen. Forskarutbildningen leder till licentiatexamen och/eller doktorsexamen.

Målet för forskarutbildningen inom våra språkområden är att ge dels fördjupade kunskaper inom respektive språkområde, dels de färdigheter i forskningsmetodik och vetenskapliga betraktelsesätt som fordras för att lösa en större forskningsuppgift och redovisa resultaten i en avhandling.

Utbildningen är avsedd att lägga grunden för fortsatt vetenskapligt arbete och ge behörighet för sådana yrken som kräver omfattande kunskaper och färdigheter inom respektive språkområde samt vetenskaplig skolning, t ex tjänster inom högskolan och skolväsendet liksom även den vidare arbetsmarknad som efterfrågar fördjupade kompetenser inom ett specifikt språkområde.

Om du är intresserad av att bli antagen till forskarnivå måste du vara behörig och ha finansiering. För behörighetskrav se respektive studieplan (i menyn på denna sida). För allmänna anvisningar om tillträde, antagning och regler för forskarutbildning, se https://hum.gu.se/utbildning/forskarniva/regler-och-riktlinjer.

Hur du söker till forskarutbildningen

Ansökan sker normalt i samband med utlysning av doktorandtjänster. Du ansöker genom att fylla i det elektroniska formulär som finns i Sökandeportalen, Göteborgs universitets nätbaserade system för att söka anställningar.

Bedömningsgrunderna för antagning är huvudsakligen vad du har presterat (främst i form av uppsatser och ev. andra publikationer), vad du tänker prestera (i form av projektskiss), samt hur din forskningsinsats ligger inom de kompetensområden som våra lärare och forskare besitter. Det är därför viktigt att inför en ansökan närmare undersöka de forskningsområden som institutionen har inom sina olika språkämnen.

Om du funderar på att söka till forskarutbildningen rekommenderas du att ta kontakt med någon av handledarna vid institutionen eller viceprefekt Malin Petzell.

Nästa antagning till forskarutbildningen kommer att ske tidigast till vintern 2020-2021.

Högre seminarier

Vid institutionen finns dels institutionsgemensamma dels ämnesspecifika seminarier. Samtliga seminarier är öppna för alla forskare och doktorander vid fakulteten. Vissa ämnesspecifika seminarier kan dock äga rum på respektive karaktärsspråk (både den text som diskuteras samt själva seminariespråket). De institutionsgemensamma seminarierna är dock alltid på svenska eller engelska. De institutionsgemensamma seminarierna speglar de forskningsinriktningar som inom de olika språkämnena finns på institutionen. Se närmare:

Kurser

I varje ämne finns det dels obligatoriska kurser, dels valfria kurser (se ämnets studieplan). En del av kurserna kommer att vara individuella läskurser. De valfria kurserna avtalas med respektive handledare. De valfria kurserna kan även vara kurser som ges vid andra fakulteter eller lärosäten.

Kontaktinformation

Malin Petzell, viceprefekt för utbildning på forskarnivå

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 7, rum H727

Telefon:
031-786 1947

lagerkrans, foto: Göran Olofsson

Jag vill bli doktorand

Sidansvarig: Malin Petzell|Sidan uppdaterades: 2019-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?