Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tyska - avancerad nivå

På avancerad nivå kan du välja att läsa kurser i tyska med språk- eller litteraturvetenskaplig inriktning och har då möjlighet att efter ett års studier ta ut en magisterexamen och efter ytterligare ett år en masterexamen med tyska som huvudområde. Du kan också kombinera språk- och litteraturvetenskapliga kurser för att få en stor ämnesbredd.

De språkvetenskapliga kurserna behandlar frågeställningar av allmän lingvistisk art, men ser även på det tyska språket och lingvistiken ur ett kontrastivt, ett historiskt, och ett tillämpningsperspektiv. Du kan även välja att läsa kurser där språkvetenskaplig teori och metod behandlas ur ett didaktiskt perspektiv.

De litteraturvetenskapliga kurserna fokuserar på litteraturteoretiska, -estetiska, medieteoretiska, litteraturhistoriska och litteraturdidaktiska frågeställningar. Vi har även kurser som behandlar olika författarskap eller undersöker olika tematiska aspekter, som t ex Norden, migration, resor i litteraturen, förhållandet mellan fabula och historia etc.
Båda inriktningarna erbjuder uppsatskurser omfattande 15 hp och 30 hp.

För tillträde till kurserna på avancerad nivå krävs en avslutad kandidatexamen i vilken det ingår en godkänd fördjupningskurs med självständigt arbete.

Den första terminen väljer du kurser motsvarande 30 hp av vårt kursutbud i tyska på avancerad nivå. Följande termin är det obligatoriskt att skriva en magisteruppsats. Du kan välja att skriva en uppsats motsvarande 30 hp och ägnar då hela terminen åt detta arbete. Om du väljer att skriva en uppsats motsvarande 15 hp måste du komplettera med ytterligare kurser motsvarande 15 hp. Du kan välja kurser av vårt utbud i tyska på avancerad nivå, men det är också möjligt att lägga in andra kurser motsvarande 15 hp på avancerad nivå vald inom Humanistiska fakultetens utbud, eller en kurs på avancerad nivå läst vid annan fakultet eller annat universitet.

Efter avslutad magisterkurs kan du söka vidare till forskarutbildningen i tyska. Mastersnivån utgör en frivillig fördjupning och har till syfte att ge en yrkesinriktad påbyggnad för den som vill söka sig till arbetslivet efter avslutad examen. Du kan även välja att använda dig av mastersåret för att förbereda dig ytterligare om du planerar att söka till forskarutbildningen.

På Mastersnivå har du stor valfrihet. En uppsats på 15 hp är obligatorisk om du inte har skrivit en uppsats omfattande 30 hp inom magisterexamen, men även den som har skrivit en längre magisteruppsats kan välja att skriva en masteruppsats på 15 hp eller 30 hp, vilket t ex kan förbättra chanserna att bli antagen inom forskarutbildningen. För övrigt finns det stor valfrihet. Du kan välja bland kurser i tyska på avancerad nivå eller andra kurser vald inom Humanistiska fakultetens utbud, eller kurser på avancerad nivå läst vid annan fakultet eller annat universitet. För att få anknytning till arbetslivet rekommenderar vi att du går praktikkursen SPL250, 15hp.

Studiegång för mastererexamen i tyska

Studiegång för mastererexamen i tyska (pdf)Studiegång för masterexamen i tyska

 

Magister/masterexamen via programmet Tysk samtidslitteratur och -kultur

Du kan även välja att läsa litteraturvetenskaplig inriktning inom vårt litteratur- och kulturvetenskapliga magister/masterprogram H2TLK: Tysk samtidslitteratur och -kultur: Reception, förmedling, kontext (60/120 hp), inom vilket våra fristående kurser kan tillgodoräknas efter samråd med programansvarige (edgar.platen@sprak.gu.se).
För mer information se programmets utbildningsplan.

Magister/masterexamen via programmet Språk och interkulturell kommunikation

Det går att ta ut en magister/masterexamen med tyska som huvudämne via institutionens magister/masterprogram, Språk och interkulturell kommunikation (120 hp). För att söka till Språk och interkulturell kommunikation krävs kandidatexamen och reell kompetens i tyska. Utbildningsplan för programmet Språk och interkulturell kommunikation

Studiegång för magister- och masterexamen i tyska inom SIK (pdf)studiegång för magister och masterexamen i tyska inom SIK

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?