Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan och antagning

Ansökan

Översättarprogrammet har för närvarande inte planerat för nästa antagningsomgång, men så snart det är beslutat läggs information ut här. Ingen antagning sker inför hösten 2020.

Ansökan ska vara inne senast 15 april (utbildningen startar alltid på hösttermin)

Ansökan sker via www.antagning.se

Antagningsprov

Det behövs ingen särskild anmälan till antagningsprovet, utan du som har ansökt till programmet och uppfyller förkunskapskraven förutsätts delta i provet. Det är dock bra om du skickar ett mejl till studievägledaren för programmet (eva-lena.axelsson@sprak.gu.se) och meddelar att du gjort en sen anmälan. Uppge samtidigt gärna vilket valt källspråk du tänker skriva i.

Du som har godkänt resultat på antagningsprovet sedan tidigare behöver inte skriva antagningsprovet igen. Däremot måste du anmäla dig via www.antagning.se

Antagningsprov på annan ort än Göteborg

Den normala situationen är att du gör antagningsprovet i Göteborg, men det finns möjlighet att göra provet på annan ort. Denna möjlighet gäller dig som vid tiden för antagningsprovet arbetar eller studerar utanför Sverige. I sådana fall är det du själv som ansvarar för de praktiska arrangemangen och de eventuella kostnader som provet medför. Göteborgs universitet tar alltså inte på sig något ansvar, administrativt eller ekonomiskt, för antagningsprov som görs på annan ort.

Antagningsprov utomlands ska genomföras vid universitet, högskola, ambassad eller liknande institution, som kan garantera att provet genomförs under betryggande former.

Prov på annan ort måste genomföras samma dag som provet i Göteborg. Provtiden är fem timmar. Tidpunkten behöver däremot inte vara exakt samma, men sökande på annan ort får inte avsluta sitt prov tidigare än en halvtimme efter att provet har inletts i Göteborg.

Det måste finnas en kontaktperson som tar emot antagningsprovet, ansvarar för provets genomförande och sänder tillbaka det till tentamensadministrationen vid Institutionen för språk och litteraturer (se nedan). Uppgifter om kontaktperson, kontaktpersonens postadress, telefonnummer och e-postadress samt uppgifter om plats och tid för prov på annan ort ska meddelas till tentamensadministrationen, Institutionen för språk och litteraturer, i god tid för provdagen. Du måste ha meddelat tentamensadministrationen dessa uppgifter minst tre veckor före provdagen.

Antagningsprov på annan ort än Göteborg administreras av tentamensadministrationen vid institutionen för språk och litteraturer:

Postadress
Institutionen för språk och litteraturer
Box 200
SE-405 30 Göteborg
Sverige

Telefon och e-post
Tel. +46-(0)31-786 1792
E-post: tentamensexpeditionen@sprak.gu.se

Besked om antagning

När antagningsprovet är rättat meddelas resultatet per e-post. Ett godkänt resultat på antagningsprovet är emellertid ingen garanti för att du kommer att bli antagen. Om antalet godkända prov överstiger antalet utbildningsplatser, görs ett urval baserat på resultatet av antagningsprovet. Antagningsbesked kommer genom www.antagning.se i mitten av juli. När du fått besked om att du blivit antagen, måste du tacka ja till din plats. Om du inte gör detta, så förlorar du din plats. Sista svarsdag framgår av antagningsbeskedet.

Om du blivit villkorligt antagen, så innebär det att du senast vid registreringen i samband med introduktionen till höstterminens studier ska kunna uppvisa fullständig behörighet, till exempel behörighet att ta ut en kandidatexamen eller motsvarande examen samt att du uppfyller de behörighetskrav som krävs för källspråken.

Du som har fått underkänt resultat på ett eller flera av antagningsprovets delprov (målspråk, källspråk engelska och annat aktuellt källspråk) blir inte antagen till programmet, utan får ansöka igen nästa vår och göra om provet i sin helhet.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-09-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?