Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Franska - avancerad nivå

Efter avslutad kandidatexamen med franska som fördjupningsämne kan du välja att läsa franska på avancerad nivå och har då möjlighet att efter ett år ta ut en magisterexamen och efter ytterligare ett år en masterexamen. På avancerad nivå väljer du antingen en litteraturvetenskaplig eller en språkvetenskaplig inriktning.

För tillträde till kurserna på avancerad nivå krävs en avslutad kandidatexamen i vilken det ingår en godkänd fördjupningskurs med självständigt arbete.

Eftersom studenterna i franska på denna nivå är få läggs studierna i stor utsträckning upp som självstudier i samråd med kursansvarig lärare som också fungerar som examinator/tutor. Om flera studenter studerar samtidigt ordnas diskussions- och examinationsträffar varannan eller var tredje vecka vilket möjliggör för studenterna att i grupp diskutera och redogöra för den lästa litteraturen. Du rekommenderas att även följa det franska forskarseminariet och de gemensamma litteraturseminarier som ges inom institutionen.

Den första terminen ägnar vi åt läskurser och träning i skriftlig språkfärdighet och avslutar med ett översättningsprov (svenska-franska eller engelska-franska, 5 hp). Följande termin är det obligatoriskt att skriva en magisteruppsats. Du kan välja att skriva en uppsats motsvarande 30 hp och ägnar då hela terminen åt detta arbete. Om du väljer att skriva en uppsats motsvarande 15 hp måste du komplettera med ytterligare en läskurs på 15 hp. Institutionen erbjuder en fransk textkurs som omfattar just 15 hp, men det är också möjligt att lägga in en annan 15 hp-kurs på avancerad nivå vald inom Humanistiska fakultetens utbud, eller en kurs på avancerad nivå läst vid annan fakultet eller annat universitet.

Efter avslutad magisterkurs kan du söka vidare till forskarutbildningen i franska. Mastersnivån utgör en frivillig fördjupning och har till syfte att ge en yrkesinriktad påbyggnad för den som vill söka sig till arbetslivet efter avslutad examen. Du kan även välja att använda dig av mastersåret för att förebereda dig ytterligare om du planerar att söka till forskarutbildningen.

På Mastersnivå har du stor valfrihet. En uppsats på 15 hp är obligatorisk om du inte har skrivit en uppsats omfattande 30 hp inom magisterexamen, men även den som har skrivit en längre magisteruppsats kan välja att skriva en masteruppsats på 15 hp eller 30 hp, vilket t ex kan förbättra chanserna att bli antagen inom forskarutbildningen. För övriga finns det stor valfrihet. Man kan läsa yrkesorienterad facklitteratur på franska (t ex pedagogik och didaktik) och det är mycket lämpligt att på denna nivå planera in en utlandstermin för att förbättra den muntliga språkfärdighetsnivån.

Magister/masterexamen via programmet Språk och interkulturell kommunikation

Det går att ta ut en magister/masterexamen med franska som huvudämne via institutionens magister/masterprogram, Språk och interkulturell kommunikation (120 hp). För att söka till Språk och interkulturell kommunikation krävs kandidatexamen och reell kompetens i franska. Se utbildningsplan för programmet Språk och interkulturell kommunikation.

Studiegång för magister- och masterexamen i franska inom SIK (pdf)

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-06-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?