Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkdag för gymnasieskolor

Språkdagen är institutionens återkommande evenemang för gymnasieelever och deras språklärare. Detta är en chans för eleverna att få känslan av hur det kan vara att studera språk på universitetsnivå! Eleverna får prova på de språk vi erbjuder från nybörjarnivå: arabiska, japanska, kinesiska, latin, fornkyrkoslaviska och ryska. Vi bjuder också på föreläsningar i moderna språk såsom franska, spanska, tyska och engelska.

Är du nyfiken på vad våra språkdagar har att erbjuda? Ta gärna en titt på programmen från tidigare språkdagar. Vi har även inspelningar från tidigare års föreläsningar som smakprov. Du kan anmäla intresse till nästa språkdag på studievagledare@sprak.gu.se.

Arrangemang med anknytning till Språkdagen

Rapport från mini-språkdag 2 april 2019

Årskurs 5 från grundskolan Växthuset i Mölndal var på besök på institutionen för språk och litteraturer (SPL) på en Mini-språkdag med anledning av det språkval de ska göra inför åk 6.

Initiativet till denna dag är ett samarbete mellan studievägledningen på SPL och klasslärarna på skolan. Samarbetet med våra lärarstudenter är helt avgörande för det lyckade utfallet, stort tack till Amanda, Mattias, Anna och Pontus!

Detta språkval är viktigt, eleverna kan inte ändra detta när det är gjort, så att få chansen att få prova på franska, spanska och tyska innan man bestämmer sig har stor betydelse för dessa 11-12-åringar!

De fick först själva säga varför de tycker att man behöver läsa språk och de flesta förslagen handlade om att kunna prata med andra människor när man är ute på resa. Många av eleverna hade redan kunskaper i flera andra språk än svenska och engelska som bosniska, spanska och lite tyska. Vi hade också en omröstning om vad eleverna trodde var det mest talade språket i världen och det kom en del intressanta förslag, svenska kanske vi inte förväntat oss, men det kom också med på listan. Eleverna fick också se vår karta över var våra språk talas, se vilka språk man kan studera hos oss och vi tror att även det väckte en del nya tankar hos dem.

Därefter tog våra duktiga och entusiasmerande lärarstudenter över, som gick igenom ett antal fraser och eleverna fick försöka säga några meningar på respektive språk, något eleverna tyckte var roligt och de ställde många intressanta frågor som till exempel varför finns det inte bara ett språk som alla talar? Eller – varför frågar man ”Vad heter du” om man ska vara artig och säga Ni till en person man inte känner?

Det var en väldigt energigivande förmiddag med många nyfikna presumtiva studenter i språk och eleverna var mycket nöjda och flera av dem hade ändrat sig gällande sitt språkval efter den genomgång av skolspråken de fått medan andra var ännu mer övertygade om att de skulle stå fast vid sitt första val av språk.

/Studievägledarna vid SPL
Text och bild: Eva-Lena Axelsson

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?