Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sara Moding

Universitetslektor

Sara Moding
Universitetslektor
Latin
Akademisk grad: Doktor,
sara.ehrling@sprak.gu.se
031-786 1769

Rumsnummer: H526d
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för språk och litteraturer (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.sprak.gu.se
spl@sprak.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Sara Moding

Bakgrund

Min utbildning kommer till största del från Göteborgs universitet, men jag har även studerat vid Glasgow University samt vid Università degli Studi di Ferrara. Jag har också genomgått lärarutbildning vid Göteborgs universitet och har arbetat många år som gymnasielärare i latin och svenska. Vid universitetet har jag forskat och undervisat i varierande omfattning sedan 2002.

Forskning

Våren 2011 disputerade jag vid Göteborgs universitet på en avhandling om senantika latinska bröllopsdikter som skrivits i centoform. En cento är en dikt som satts samman enbart av citat från tidigare litteratur och liknande litteratur skrivs även nuförtiden. I avhandlingen intresserade jag mig bland annat av vad som händer med ett citat då det används i ett nytt sammanhang, hur påverkas förståelsen av den nya texten om vi känner till den gamla, påverkas den gamla texten av den nya? Frågor kring genre, intertextualitet och förhållandet mellan cento och ursprungstext var centrala.
Jag är fortsatt intresserad av latinsk centodiktning, men även av annan latinsk litteratur och de klassiska diktarnas fortlevnad i senare tiders författarskap.

Pågående forskningsprojekt

Från januari 2014 arbetar jag tillsammans med Britt-Marie Karlsson, franska, inom ett forskningsprojekt finansierat av Svenska Vetenskapsrådet. Inom projektet undersöker vi den äldsta bevarade franska prosaöversättningen av Aeneidens fyra första böcker. Översättningen utkom 1541 och tycks utgöra kulmen i den franska författarinnan Hélisenne de Crennes författarskap. Vid denna tid gav sig kvinnliga författare gärna i kast med äldre tiders inflytelserika verk och så att säga "gjorde dem till sina egna". På så sätt kunde de kvinnliga författarna skapa ett utrymme för den egna kreativiteten och samtidigt vinna tillträde till den litterära parnassen. Det är bland annat i detta receptionshistoriska sammanhang de Crennes arbete kommer att undersökas.

Det treåriga projektet förväntas bland annat utmynna i en modern kritisk utgåva av de Crennes version av Vergilius Aeneid, inklusive en inledande kommentar, en löpande kommentar, ett index med egennamn och en ordlista. Vi kommer dessutom genomgående att relatera texten till de Crennes tidigare verk, liksom till Vergilius och andra verk i den klassiska traditionen.

Undervisning

Jag har undervisat på samtliga nivåer och i samtliga delkurser inom grundutbildningen i latin. Det roligaste med att undervisa är att fånga studenternas intresse och att se hur de efterhand begriper och möter såväl språkliga strukturer som texternas tankegods. Jag är särskilt engagerad i tvärspråkliga samarbetsprojekt och i ämneslärarutbildningen i latin

Publikationer, övriga

2013:

Avril C. & Ehrling S. Att samarbeta pedagogiskt över språkgränserna. Utarbetande av SPL-gemensam fördjupningskurs (15 hp), litterär inriktning, genus. Göteborgs universitet, Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL). PIL-rapport 2013:01. http://hdl.handle.net/2077/32056

Ehrling, Sara. "Latin Cento Poetry". The Literary Encyclopedia. First published 31 October 2013 (www.litencyc.com)

Kommande (2014):

Ehrling S. & Karlsson B-M. “A French 16th century edition of Virgil’s Aeneid: Hélisenne de Crenne’s version of the first four books”. Contribution to the Renaissance Symposium "Allusions and Reflections: Greek and Roman Mythology in Renaissance Europe, Thursday June 7th to Saturday June 9th, 2012", hosted by the Royal Swedish Academy of Letters, History and Antiquities and Stockholm University.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?