Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Iginia Barretta

Doktorand

Iginia Barretta
Doktorand
Tyska
iginia.barretta@sprak.gu.se
031-786 6791

Rumsnummer: H720
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för språk och litteraturer (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.sprak.gu.se
spl@sprak.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Iginia Barretta

Projektbeskrivning

I mitt avhandlingsprojekt behandlar jag läsarens roll i postmoderna romaner.

Jag analyserar interaktionen mellan text och läsare genom att undersöka textens strukturer och strategier som särskilt involverar läsaren och som visar hur medverkan mellan texten och läsaren aktiveras. Arbetet ägnar sig i synnerhet åt läsaren som figur, och beskriver läsarens förhållningssätt och funktion samt hur läsaren själv påverkar receptionsprocessen.

Analysen fokuserar på bland annat Gerhard Köpfs och Christoph Ransmayrs verk. Dessutom behandlar jag även italienska postmoderna romaner, framförallt med fokus på Italo Calvino och Umberto Eco. Avhandlingen ansluter sig främst med den teoretiska bakgrunden till den tyska receptionsestetiken: Denna teori utgjorde en vändpunkt i det litteraturvetenskapliga tankesystemet i det att den kom att framhäva läsarens roll och förmåga att aktivt medverka i skapande av textuella betydelsen.

Bakgrund

Född 1987. Tog 2011 kandidatexamen i Språk och Litteraturer med inriktning Tyska och Svenska på Universitet L’Orientale i Neapel - Italien. 2009-2010 läste jag två terminer som utbytesstudent på Humboldt-Universitet i Berlin. 2011 flyttade jag till Göteborg, där jag 2014 tog masterexamen i tyska med litteraturvetenskaplig inriktning på Göteborgs universitet. Senare har jag studerat bland annat socialantropologi och lingvistik. Mellan 2012 och 2015 har jag undervisat italienska som cirkelledare hos två olika studieförbund i Göteborg.
 

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?