Bakgrund
Jag disputerade vid Göteborgs universitet år 2006 på en avhandling om medeltida latinsk epigrafik. 2008-2013 hade jag en tjänst som forskarassistent vid institutionen (finansierad av Vetenskapsrådet). Sedan 2014 är jag anställd som universitetslektor i latin. Jag är också utbildad grafisk formgivare med en konstnärlig magisterexamen i konst och design med inriktning på grafisk design (Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg år 2004).
Forskning
Inom mitt projekt som forskarassistent i latin arbetade jag med en vetenskaplig utgåva av Sveriges medeltida latinska inskrifter från 1100-talet fram till ungefär år 1250. Det är de äldsta texterna på det latinska alfabetet i Sverige som vi har bevarade i original, och de finns ofta kvar på sin ursprungliga plats i kyrkor på exempelvis dopfuntar och gravstenar; en del är också numera flyttade till museer. Västergötland och Skåne är de landskap där flest inskrifter av det här slaget finns bevarade, vilket tyder på en väl utvecklad latinsk skriftkultur i dessa områden i början av medeltiden. Det finns också flera förekomster av inskrifter där både runor och latinskt alfabet förekommer, och detta visar att de bägge skriftsystemen under en tid fungerade parallellt. Projektet kommer att publiceras i Historiska Museets skriftserie under 2016.
2010-2012 ledde jag det internationella nätverket INSCRIPTA för forskning om latinska inskrifter (finansierat av Riksbankens Jubileumsfond).
2013-2016 leder jag ett tvärvetenskapligt, internationellt samarbetsprojekt om guidebokens historia med fokus på staden Rom. Projektet har deltagare från Sverige, Norge och Italien, och är baserat vid Svenska Institutet i Rom. Syftet är att undersöka guidebokens uppkomst och utveckling och att pröva huruvida guideboken kan betraktas som en egen genre, samt att identifiera hur genrens funktioner och särdrag har utvecklats över tid och präglat dagens moderna guideböcker. Mina delprojekt rör dels medeltida guidetexter till Rom, och dels hur epigrafik och guideböcker ofta samspelar i det att inskrifter används som historiska källor av guideböckerna, medan omvänt en inskrift kan fungera som en guidebok i sig.
Jag har också ägnat mig åt ett disciplinhistoriskt projekt om Göteborgs förste professor i latin, Vilhelm Lundström, och den studieresa till Rom som han ledde år 1909, vilken så småningom fick till följd att Svenska Institutet i Rom grundades på 1920-talet.
Undervisning
Jag undervisar på alla nivåer inom ämnet latin, och även inom andra kurser inom och utom fakulteten. Jag har också utvecklat kursen i Latinsk epigrafik (LAT202, 7,5 hp), som ges vartannat år vid Svenska Institutet i Rom i samarbete med Göteborgs universitet.