Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationalisering

Vid institutionen för språk och litteraturer förekommer ett intensivt internationaliseringsarbete. Internationaliseringen är integrerad i all verksamhet: utbildning på grundnivå och avancerad nivå, forskarutbildning och forskning.

Studentutbyte

Som student vid institutionen för språk och litteraturer har du många möjligheter att tillbringa en del av din utbildning utomlands, antingen som utbytesstudent eller som praktikant. På våra utbildningssidor finns en förteckning över alla utbytesprogram där institutionen medverkar i.

Internationella föreläsare, forskare och lärare

Institutionen tar emot många internationella gäster både inom forskningen och undervisningen. Våra forskningsprofiler är aktiva med att bjuda in internationella gästföreläsare till sin ordinarie seminarieverksamhet och tematiska workshops. Inom undervisningen tar vi emot en del internationella gästlärare från europeiska universitet via Erasmus+ (se en förteckning över våra avtal här). Utöver dessa kortare gästvistelser satsar institutionen på att bjuda in internationella gästforskare under längre sammanhängande perioder (en eller flera månader). Under våra utbildnings- och forskningssidor presenteras nuvarande och tidigare internationella gäster:

http://sprak.gu.se/utbildning/gastlarare

http://sprak.gu.se/forskning/gastforskare

Institutionen får särskilt stöd från humanistiska fakulteten för att bjuda in internationella gästforskare under längre perioder. Medlen fördelas på institutionen genom en intern utlysning under vårterminen. Intresserade lärare på institutionen uppmuntras att anmäla intresse till viceprefekten för internationalisering och samverkan i god tid. Det krävs ofta en långsiktig planering för att få loss en internationell gäst från sin ordinarie tjänst på hemmaplan.

Personalmobilitet

Institutionen uppmuntrar utresande mobilitet av all personal. Genom en intern satsning på institutionen finns en särskild pott avsedd för lärarnas resor. Det finns även medel på universitetsnivå för administrativ och undervisande personal. Alla universitetsgemensamma program för personalmobilitet ligger samlade på International Centers hemsida. Man har möjlighet att undervisa utomlands, genomföra en studieresa till ett partneruniversitet eller jobbskugga en kollega. Våra lärare har främst utnyttjat möjligheten att undervisa en kortare period på ett europeiskt universitet via Erasmus+. Institutionen har avtal med ett fyrtiotal universitet i Europa (se en förteckning över våra avtal här). Slutligen kan man även söka stipendier för forskningsresor vid Humanistiska fakulteten (http://www.gu.se/forskning/stipendier/gustipendier). Kontakta gärna viceprefekten för internationalisering och samverkan för att diskutera möjligheterna till personalmobilitet.
 

Kontaktinformation

Martin Nordeborg

Box 200, 405 30 Göteborg

Telefon:
+46 (0) 31 786 5259

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-11-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?