Bedömning av kunskaper i språk

När du söker utbildning i språk vid Göteborgs universitet prövas din behörighet. Du behöver först och främst vara grundläggande behörig. Utöver detta är det förkunskapskraven i kursplanen i den kurs du söker som avgör vad du behöver uppfylla.

Mer om behörighet: https://utbildning.gu.se/anmalanochantagning/behorighet

Här kan du läsa om vilka bedömningar vi gör vid institutionen för språk och litteraturer, när vi gör dem och vad vi då behöver för dokumentation:

Bedömning av reell kompetens

Om du sökt till din utbildning och åberopar reell kompetens kommer vi att få en förfrågan om bedömning av denna från sektionen för antagning.

Reell kompetens:

För att kunna göra bedömning av reell kompetens krävs skriftliga underlag där det tydligt framgår vilka meriter den reella kompetensen anses motsvara.

Reell kompetens gällande förkunskapskrav:

Vi kan erbjuda möjlighet att visa sin reella kompetens genom ett skriftligt prov vid institutionen.
Det gäller inte samtliga språk och det kräver en god språklig förmåga hos dig som du kanske har genom att det är ditt modersmål eller att du studerat eller bott i det land där språket ifråga talas. Detta gäller då till våra grundkurser. Du kan inte bli antagen till övriga nivåer utan akademiska studier som bedöms motsvara tidigare nivåer.

Ta kontakt med studievägledaren för det språk till vilket du anser att du har tillräckliga förkunskaper.

Diagnostiskt test

Det finns möjlighet att göra ett diagnostiskt test i engelska, franska, spanska och tyska för att pröva den reella kompetensen. Ett diagnostiskt test kan bara skrivas en gång. Du hittar information och länk till anmälan på följande sida:

Diagnostiskt prov, reell kompetens (länk till sida i Studentportalen)

Behörighetsprövning

Vi på institutionen för språk och litteraturer gör endast behörighetsbedömningar på förfrågan av sektionen för antagning eller lärarutbildningen via kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), vidareutbildning av lärare (VAL) eller utländska lärares vidareutbildning (ULV).

För att se om dina meriter motsvarar förkunskapskraven som framgår av kursplanen i den kurs du söker dig till och göra en korrekt bedömning behöver vi dokumentation i form av skriftliga underlag: resultatintyg, utdrag ur LADOK, kursplaner och litteraturlistor. Sektionen för antagning kräver att underlagen ska vara vidimerade.

Nivåbedömning

För att kunna bedöma meriter vid svenska lärosäten behöver vi:

• utdrag från LADOK/resultatintyg
  • kursplan och litteraturlista.

För studier du bedrivit vid utländska lärosäten:

• Transcript of Records där betyg, innehåll och omfattning tydligt framgår
  • kursplan, handlingar som beskriver kursen och dess omfattning
  • litteraturlista

Omfattningen kan anges i poäng eller timmar, men det måste framgå vilket. Bedömningar görs endast på förfrågan av sektionen för antagning eller lärarutbildningen via KPU, VAL eller ULV. All dokumentation scannas in via www.antagning.se.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-05-09