Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studievägledning

Här på vår institution är vi fem studievägledare. Vi har fördelat ämnen och program mellan oss för att vi ska ha bättre detaljkunskaper om dessa men vi svarar även på mer övergripande frågor, ingen fråga är för stor eller för liten.

Alla samtal utgår givetvis utifrån dina frågor och funderingar och omfattas av tystnadsplikt.

Du kan boka tid för ett vägledningssamtal där du får sitta ner i lugn och ro med en neutral och opartisk studievägledare för att få lyfta dina tankar. Du kan givetvis även ringa och skicka epost enligt kontaktuppgifterna nedan.

Information till dig som funderar på universitetsstudier

 

Läs mer om vad vi kan göra för dig! (pdf)


På vår sida Student vid institutionen hittar du mer information om handledning, stöd under studietiden, examen och mycket mer.

Till sidan Student vid institutionen


Ska vi språkas vid?

Ta kontakt med studievägledaren för det språk eller program du läser, se kontaktuppgifter här nedan.

Besöksadress

Humanisten, Lundgrensgatan 1B, plan 4, korridor EMottagning och telefontid för studievägledarna:

(Viss variation kan förekomma, se respektive studievägledare nedan.)

Telefontid
Måndag, onsdag och torsdag kl 10:30 - 11:30

Mottagning
Måndag, onsdag och torsdag kl 13:00 - 14:00Eva-Lena Axelsson

Studievägledare för afrikanska språk, arabiska, engelska, antik grekiska, latin, somaliska, utbytesstudier, ämneslärarprogrammet och översättarprogrammet

20 december - 2 januari: semester

Telefon: 031-786 17 95
E-post: afrikanska språk, arabiska, engelska, antik grekiska, latin, somaliska, ämneslärarprogrammet, översättarprogrammet
Tjänsterum: E411


Maria Janmark

Studievägledare för franska, tyska, slaviska språk och spanska

22 december - 6 januari: semester

Telefon: 031-786 18 02
E-post: franska, tyska, slaviska språk, spanska
Tjänsterum: E413A


Malin Karlsson

Studievägledare för japanska, kinesiska, masterprogrammet språk och interkulturell kommunikation och internationella språkprogrammet

20 december samt 22 december - 6 januari: semester

Telefon: 031-786 17 82
E-post: japanska, kinesiska, int. språkprogrammet, språk och interkulturell kommunikation (masterprogram)
Tjänsterum: E419


Ann-Christin Undeby

Studievägledare för arabiska, engelska och utbytesstudier

21 december - 6 januari: semester

Telefon:031-786 18 08
E-post: Utbyte, Erasmus, Arabiska, engelska
Tjänsterum: E413B


Hilde Vandeput

Studievägledare för studentuppföljning och alumnverksamhet

Mottagning endast enligt överenskommelse

21 december - 1 januari: semester

Telefon: 031-786 45 88
E-post:
hilde.vandeput@sprak.gu.se
Tjänsterum: E410A


Helena Mindedal - tjänstledig


 

För dig som studerar till lärare - vänd dig till studievägledaren för det språk du läser.

Information till dig som funderar på universitetsstudier

 

 • Hur söker man till universitetet?

  Alla utbildningar söks online via webbsidan: www.antagning.se. Utbildningarna som Göteborgs universitet erbjuder hittar du här: http://utbildning.gu.se/kurser?

 • Vad är behörighet?

  För att kunna antas till en utbildning behöver du ha rätt förkunskaper så att du klarar av den utbildning du sökt dig till. Du måste alltid ha grundläggande behörighet och ibland behöver du också ha särskild behörighet.

 • Vad är urval?

  Om det är fler personer som söker till utbildningen än det finns platser så måste ett urval göras. Då kan platser fördelas mellan de som har betyg från gymnasiet, de som gjort högskoleprovet eller de som studerat på högskolan tidigare och har högskolepoäng. Läs mer om urval på denna sida.

 • Vad är studievägledning?

  Studie- och karriärvägledare finns för dig och dina funderingar runt studier och arbete. Till studie- och karriärvägledare kan du ställa frågor som du behöver svar på men kanske framförallt samtala med om dina drömmar och mål, funderingar och tankar runt vad du ska välja. Vi studie- och karriärvägledare är neutrala och opartiska och utgår från dina tankar runt studier och framtida arbetsliv och vårt samtal omfattas av vår tystnadsplikt. Du kan träffa oss innan, under och efter dina studier och det finns inte någon gräns på antal gånger du träffar, ringer eller mailar en studie- och karriärvägledare.

 • Hur väljer man rätt utbildning?

  Börja med att boka ett samtal med en studie- och karriärvägledare. Om du vet vilket område du är intresserad av, boka ett samtal med en studie- och karriärvägledare inom det området. Skaffa mycket information om de utbildningar du är intresserad av och jämför och känn efter, vad känns lockande och intressant? Fundera också på vad som är viktigt för dig, vad ska du göra på din arbetstid när du är klar med din utbildning, hur kommer dina arbetsdagar att se ut? Känns det intressant, som något du kommer att trivas med?

  Att börja titta på utbildningar som ligger nära hjärtat är en bra start. Sedan måste man förstås vara lite realistisk också, man kan till exempel behöva ta hänsyn till allergier, om de framtida jobben finns där du känner att du vill bo, eller om du skulle klara av att arbeta inom det tänkta arbetet.

  Den här typen av frågor kan du fundera över tillsammans med en studie- och karriärvägledare. Du kan belysa vem du är, vad du kan eller kommer att kunna, vad du vill och försöka hitta var just det arbetet kan göras.

 • Att läsa program eller fristående kurs - är det ena bättre än det andra?

  Det finns vissa utbildningar som leder till en yrkesexamen och för att nå en sådan yrkesexamen så måste du nästan alltid gå ett program, t.ex. läkare, sjuksköterska, socionom. Sedan finns program som vi på universitetet satt samman, kurser som vi ”paketerat” för vi ser att det är kunskaper som är bra att kombinera.

  Många väljer att läsa fristående kurser och själva sätta samman sitt paket, att utforma sin examen så den blir utifrån de kurser man har läst.

  Det kan verka tydligare att gå ett program, man vet vad man ska studera, någon annan har redan tänkt, men det kan vara en större frihet att få läsa det man själv är intresserad av genom fristående kurser, med möjlighet att skapa en unik examen.
  Prata gärna med en studie- och karriärvägledare och planera för dina studier.

 • Vad är viktigt att tänka på för att lyckas med sina studier?

  Att välja något som man är intresserad av är steg ett för att lyckas med sina studier. Att vara motiverad att få större kunskap i ett ämnesområde är den största framgångsfaktorn i studier. Det kommer också att innebära en arbetsinsats. Man behöver delta på föreläsningar, seminarier och i grupparbeten, man behöver också läsa och förbereda sig inför dessa tillfällen. Lägg upp en plan för dina studier utifrån hur du lär dig, planera in tiden så du har tid för att förbereda dig, läsa och utveckla dina anteckningar och ha tid för att träffa dina studiekamrater och kanske plugga tillsammans. Studerar du heltid, tänk minst 40 timmar i veckan, även om du inte har lektioner varje dag så är det tänkt att du ska använda heltid till att studera.

 • Hur ska man tänka om framtiden, arbetsmarknad och karriär?

  Det finns prognoser och undersökningar som visar på bristyrken och på arbeten där det finns ett överskott av utbildade.

  Om detta ska styra ditt val till utbildningen så har du lagt ett mycket stort val hos marknaden att besluta vart du ska tillbringa ungefär 40 timmar i veckan under många år framöver.

  Välj istället med hjärtat. Låt ditt intresse och din passion få avgöra ditt utbildningsval.

  Självklart ska också hjärnan vara med, läs på så att du har kunskap och är förberedd på din framtid men du behöver faktiskt inte veta allt när du börjar din utbildning.

  Mycket kommer att klarna under tiden du pluggar och kom ihåg att du har stöd hos din studie- och karriärvägledare.

  Våga välja det du själv vill!

 • Var finns information om vilka yrken som finns i Sverige?

  På Arbetsförmedlingens webbsida finns mycket information om yrken. Man kan söka på olika yrkestitlar och få en ganska bra beskrivning av vad yrket innebär och vilken utbildning som krävs för detta yrke. Testa att söka på något yrke på webbsidan för yrkesbeskrivningar. Du kan också kolla på beskrivningar som finns på SACO.

 • Vad är studiemedel?

  Studiemedel är något du kan ansöka om för att bekosta dina studier. Själva studierna är avgiftsfria, du betalar inget för undervisningen, men du köper själv kurslitteraturen och betalar dina omkostnader. Du kan ansöka hos CSN om studiemedel för studier på universitetsnivå. Studiemedlet består av en bidragsdel och en lånedel. Mer om detta och själva ansökan gör du online på CSN:s hemsida.

Studieinformation

Blanketter

Ansökan om studieuppehåll

Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs

Ansökan om tillgodoräknande av hel kurs

Bedömning av meriter

Regler

 • För studier på grundnivå och avancerad nivå
 • För examination
 • För utbildning på forskarnivå

Till sidan Lokala studieregler

GUL

Till institutionens sidor i lärplattformen GUL

Kontaktinformation

Institutionen för språk och litteraturer

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 1B

Telefon:
031-786 1818

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?