Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sara Lindbladh

  • Ämne: Romanska språk, inriktning italienska
  • Tjänstetitel: Doktorand
  • Tjänsterum: H707

Projektbeskrivning

Min avhandling är en diakron studie av ett urval italienska diskursmarkörer, vilka även sätts i jämförelse med besläktade former i franska och spanska. Diskursmarkörer är mycket vanliga i daglig konversation men är samtidigt svårdefinierade och komplexa. De härstammar från ord från diverse ordklasser, och genom en semantisk förändring har de utvecklat diskursiva funktioner.

Jag gör en detaljerad analys av de italienska diskursmarkörerna och deras aktuella funktioner, för att sedan undersöka dem utifrån ett diakront perspektiv. Jag kartlägger den semantiska-pragmatiska utvecklingen av diskursmarkörerna genom en noggrann granskning av de sammanhang i vilka de har förekommit från en viss tidpunkt fram tills idag. Målet är att påvisa hur dessa ord utvecklade de diskursiva funktioner de har idag och varför. Analysen innehåller en komparativ aspekt i och med att jag kommer att göra vissa jämförelser med utvecklingarna av de franska och spanska orden med samma ursprung. På så sätt kommer man att kunna se hur de semantiska processerna skiljer sig åt när ett ord utvecklats till en diskursmarkör i ett av språken men har utvecklat en annan funktion i ett annat.
Jag använder mig av både synkrona och diakrona data från olika korpusar för att kunna göra en kvantitativ och kvalitativ analys av den semantiska-pragmatiska utvecklingen av diskursmarkörerna. Flera semantiska och pragmatiska teorier, såsom grammatikalisering, pragmatikalisering och (inter)subjektifiering, tas i beaktande för att kunna dra slutsatser om vilken typ av förändring som har varit aktiv.
 

Kontaktinformation

Sara Lindbladh

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 7, H707

Telefon:
031-786 5078

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2015-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?