Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andreas Keränen

  • Ämne: latin
  • Tjänsterum: G412A

Bakgrund

Jag har en masterexamen med latin som huvudämne och grekiska som biämne. Jag har även kurser i jämförande indoeuropeisk språkhistoria med mig i bagaget. Samtliga examina är från Uppsala universitet. Under läsåret ht14-vt15 gästar jag den lingvistiska institutionen vid University of California Berkeley och följer deras verksamhet inom fonologisk teori och språktypologi.

Avhandlingsprojekt

Jag arbetar på en avhandling om latinets prosodi och versmetrik under dess förklassiska och klassiska period (240 f.Kr. – 180 e.Kr.). Den antika metriken har sitt ursprung i det grekiska språket och versen. Inspirerade av grekernas konst och litteratur försökte romarna även överföra deras poetiska rytmer på sitt eget modersmål. I och med att ett språks prosodi skiljer sig från ett annat måste även det abstrakta versschemat, metern, anpassas efter mottagarspråkets fonologi. Det är alltså här i skarven mellan den grekiska metriken och det latinska språkets mitt forskningsområde rör sig. Det överordnade målet är att fastställa latinets prosodiska struktur som förklarar den latinska versen essens och särart i jämförelse med den grekiska.

Kontaktinformation

Andreas Keränen

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 6

Telefon:
031-786 1813

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-04-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?