Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Johan Hellberg

Doktorand

  • Akademisk grad: Fil. Kand.
  • Ämne: Engelska litterär inriktning

Bakgrund

Jag arbetar som högstadielärare i engelska och franska men har även undervisat i spanska på Nordinskolan i Smålandsstenar, Jönköpings Län, sedan 1998. Jag sökte tidigare en tjänst inom samma kommun, Gislaveds Kommun, på Gislaveds Gymnasium 1996 där jag undervisade i svenska som andraspråk och engelska på introduktionskurs för invandrare och på Komvux. Jag studerade franska och engelska vid Göteborgs Universitet 1984-1993 då jag även påbörjade min forskarutbildning i engelska. Redan 1987 utvecklade jag ett specialintresse för indisk litteratur på engelska. Det föll sig därför naturligt att jag, under 1990-1991, deltog som talare vid två internationella konferenser med denna inriktning. Den förre ägde rum i Italien, och ledde till en publikation (se nedan), medan den andre var förlagd till Göteborgs Universitet i samband med universitetets jubileumsfirande 1991 och ledde till ett möte med Shashi Deshpande, en av de författare jag nu behandlar i mitt pågående avhandlingsarbete. Hösten 2014 blev jag sugen på att återuppta mina forskarstudier igen vid Göteborgs Universitet dit jag återvänt mellan 2009-2010 för att läsa spanska och uppnådde därmed formell behörighet och lärarlegitimation i det ämnet utöver fullgjord gymnasielärarexamen i engelska och franska vid Lunds Universitet 1994.

Jag är född och uppvuxen utomlands. Född i Tanzania där jag hann bli tre månader gammal, fyllde jag två år i Lund innan min familj och jag flyttade till Genève i fransktalande Schweiz. Där bodde vi mellan 1966-1979 innan flytten till Göteborg. De två sista gymnasieåren genomförde jag alltså i Göteborg på Samskolan och inte vid Internationella Skolan i Genève där jag dock hade gått som elev sedan 1967 på den engelsktalande sektionen.

Forskningsprojekt

Avhandlingens titel: ”The Woman in White”-Readings of Ruth Prawer Jhabvala and Shashi Deshpande in the light of the Rasa-Dhvani theory

Mitt syfte är att vidga och omformulera debatten kring två författare, Ruth Prawer Jhabvala och Shashi Deshpande, vars gemensamma nämnare är att ha blivit begränsade dels av en kritisk debatt som endast avsett att läsa deras verk i ljuset av det postkoloniala arvet på grund av den indiska bakgrunden som utgör huvuddelen av deras författarskap, och dels genom en snävt definierad roll som kvinnliga författare som enbart grundats på det faktum att bådas verk ofta skildrar kvinnors öden inom hemmets ram. Enligt min mening kommer deras verk mer till sin rätt om man sätter dem inom den vidare ramen av en sociokulturell teoribildning med utgångspunkt från ett kvinnligt perspektiv.

Publikationer och konferensdeltagande

1991

”Ruth Prawer Jhabvala and Gandhi: the problem of formulating an identity” Paper delivered at the ”Gothenburg University Centenary Conference on Women in Postcolonial Literatures, June 7-16, 1991” in the presence of Shashi Deshpande among other writers present (unpublished)

1990

”Ruth Prawer Jhabvala and the theory of Jean Baudrillard” in Commonwealth Literary Cultures: New Voices, New Approaches edited by Bernard Hickey et.al. 1993 Lecce: Edizioni del Grifo, pp. 337-351 (published version of a paper delivered at the Triennial EACLALS conference 3-7 April 1990 at the Universita degli studi di Lecce)
 

Kontaktinformation

Johan Hellberg

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/kontakta-oss/doktorander/hellberg--johan/
Utskriftsdatum: 2020-02-28