Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sibirientyska

Tyska talas av etniska tyskar som idag lever i olika delar av Sibirien. De är ättlingar till tyska kolonister som under andra hälften av 1700 talet bosatte sig i Volga regionen, St. Petersburg, på Krim, i Kaukasus och andra delar av dåvarande Ryssland. Tyskarna som lever i Sibirien idag är helt assimilerade i det ryska samhället och det tyska språket som deras första språk håller på att försvinna ur det vardagliga livet. Men en unik språkkontaktsituation har utvecklats mellan sibirientyska, ryska och andra språk i Sibirien.

Inom ramen av forskningsprojektet ”Syntax i kontakt. Talat tyska i Sibirien” har forskare från institutionen för språk och litteraturer gjort tre forskningsresor till Sibirien och samlat in lingvistiska data – 2008 och 2010 till Krasnojarsk (Statligt pedagogiskt universitet V.P. Astafjev) och 2015 till Barnaul (Altai Statligt pedagogiskt universitet).

Den insamlade forskningsdatan består av audio- och videoinspelningar från Krasnojarskregionen och från ett lokalt samhälle (Shumanovka) i Altai krai (Ryssland). 
 

Sidansvarig: Anna-Lena Fredriksson|Sidan uppdaterades: 2020-06-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?