Typografiskt landskapande

Ett Marcus Wallenberg symposium
                               17-18 juni 2013

Institutionen för språk och litteraturer och CERGU

Temat för symposiet är typografi i det språkliga eller semiotiska landskapet (SSL). Studiet av SSL är ett snabbt framväxande forskningsfält med tyngdpunkt inom internationell sociolingvistik men med allt fler tvärvetenskapliga angreppssätt.

En central frågeställning inom fältet är hur språk, bild och rum samverkar i skapandet av identiteter, gemenskaper och maktrelationer i det offentliga rummet. Detta har hittills främst undersökts genom att analysera skriven text på skyltar och andra kommunikationsytor i det urbana rummet. Trots typografins centrala funktion för utformningen av den skrivna texten har dock få studier inom SSL ägnat den någon uppmärksamhet. Symposiets syfte är därför att sammanföra språkvetenskaplig och typografisk kompetens för att undersöka och diskutera typografiska aspekter av det semiotiska landskapet.

Framförallt behandlar symposiet kulturella, ideologiska, ekonomiska och teknologiska aspekter av typografi. Hur används typografi i det offentliga urbana rummet för att "färga" det, markera det i något avseende, någon riktning? Hur bidrar den till att skapa och utmana identiteter, gemenskaper och maktrelationer? Dessa frågor angrips utifrån flera olika perspektiv, t ex produktionsförhållanden, kulturella och politiska förutsättningar för typografisk design, receptionen av bestämda typsnitt, form- och designhistoriska aspekter.

De 18 deltagarna kommer från 14 olika länder och har unika erfarenheter från skilda språkliga, kulturella och geopolitiska sammanhang vilket skapar ett brett diskussionsunderlag.

Det finns begränsat antal åhörarplatser, anmälan måste göras till johan.jarlehed@sprak.gu.se

Föreläsare:

• Barbara Brownie, UK