"Oskar" – en modern runinskrift från Västergötland
Skriftstudier har fått allt större betydelse inom språk- och kulturvetenskap de senaste åren. Fältet har vidgats med frågeställningar som inte bara rör grafonomi och stavningsregler utan också skriftens medialitet, skrivpraxis och skriftens sociala dimension. Inom namnforskningen har skriftstudier inte i större utsträckning uppmärksammats som ett eget fält, även om det finns många studier som sysslar med skrivna namn och skriftrelaterade frågeställningar. Samtidigt finns det studier utanför den traditionella namnforskningen som undersöker skrivna namn ur flera av de ovan nämnda synvinklar.
Symposiet fokuserar på namn i skrift och erbjuder möjligheten att reflektera kring skriftens signifikans inom studiet av namn utifrån olika forskningsperspektiv.
De nordiska språken och engelska. Konferensspråket är de nordiska språken.
Vi planerar för en publikation av en konferensvolym, med peer review-granskning av de ingående bidragen. En inbjudan till att skriva i konferensvolymen kommer att skickas ut separat, efter konferensen.
Praktisk information rörande organisatoriska ärenden kommer att finnas från januari 2018 på den här sidan.
Konferensen arrangeras av institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet och Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och kommer att äga rum på Gamla Hovrätten, Olof Wijksgatan 6, Göteborg.
Maria Löfdahl, Institutet för språk och folkminnen i Göteborg
Michelle Waldispühl, institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet
Lena Wenner, Institutet för språk och folkminnen i Göteborg