Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En jämförande studie av verbmorfologin semantik i centraltanzaniska bantuspråk

Forskningsprojektet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, 2016-2018

Forskare: Malin Petzell

I de flesta bantuspråk utgör tempus, aspekt och modus [TAM] ofta mycket komplexa system som inbegriper många morfosyntaktiska kategorier. Semantiken i dessa TAM-system är dåligt utforskad. Och även om betydelsen av lexikal semantik och verbets egenskaper i kombination med TAM-markörer har uppmärksammats, har mycket lite forskning bedrivits. De enskilda studier som finns kan inte ligga till grund för någon enkel typologisk jämförelse - inte ens inom bantuspråksfamiljen.

Jag kommer att genomföra en grundlig grammatisk analys av den verbala morfologin i en rad bantuspråk i centrala Tanzania ur ett lexikalt semantiskt perspektiv med hjälp av både etablerade och nya tekniker, för att få fram relevanta data. Jag skall analysera och kategorisera verbböjningar och kartlägga hur dessa interagerar med olika verbstammar, vilket också kommer att öka vår förståelse för bantuspråkens grammatik i allmänhet. Det kommer dessutom att bidra till den pågående teoretiska debatten om TAM-system och gränssnittet mellan lexikon och grammatik både inom och utanför bantuspråkstudier.

Vidare kan analysverktygen för denna typ av språkdata (t.ex. listor på verbens semantiska egenskaper och samspelet med TAM-markörer) fungera som utgångspunkt för framtida studier av andra bantuspråk och på så vis främja en vidare bantuspråksforskning. Dessutom vet vi inte vad dessa relativt outforskade språk kan lära oss om TAM i allmänhet och vilka konsekvenser sådana insikter kan ha för språkforskningen generellt.

Kontaktinformation

Malin Petzell

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2015-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?