Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det centralafrikanska språkklustret ukhwejo: geografisk lokalisering och lingvistisk identifiering

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

Forskare: Christina Thornell

Syftet med projektet är att studera ett antal bantuvarieteter i Centralafrikanska Republiken benämnda ukhwejo av Ethnologue, den mest omfattande databasen avseende världens språk. Ukhwejo har nyligen blivit ”upptäckt” och är ur akademiskt perspektiv nästan helt okänt. Detta projekt klargör den lingvistiska statusen av ukhwejo och lokaliserar dess varieteter geografiskt. Varieteterna antas tillhöra samma språk, ukhwejo som nämnts tidigare. Min arbetshypotes är emellertid att inte alla tillhör detta språk utan somliga utgör dialekter av andra språk. Det är exempelvis möjligt att någon varietet utgör en dialekt av Mpiemospråket, som jag studerat tidigare i projekt finansierade av Vetenskapsrådet.

Den lingvistiska identifieringen grundar sig på fonologiska, lexikala och grammatiska kriterier enligt vedertagna metoder för dialektstudier. Data samlas in tillsammans med modersmålstalare av varieteterna i fråga i ett flertal fältarbeten. Insamlandet av lingvistiska data görs med hjälp av ordlistor, frågeformulär och audioinspelningar medan de sociolingvistiska samlas in genom intervjuer och deltagande observation.
Resultaten publiceras i en språkatlas, i artiklar och i nätbaserade databaser. Varieteterna presenteras också genom transkriptioner av orala berättelser tillsammans med ljudfiler. Projektet är betydelsefullt bland annat för det genererar kunskap av okända bantuvarieteter och de fullständigar språkatlasen för området. Förhoppningsvis, medverkar denna forskning även till förbättrade metoder i dialektstudier. Dessutom kommer språkmaterial att bli tillgängligt för fördjupade studier av dessa okända språkvarieteter.
 

Kontaktinformation

Christina Thornell

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2010-10-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?