Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stolthet och profit: semiotiskt landskapande i Galicien och Baskien

Finansiering: VR (D0130501)
Period:
2014-2018
Forskare:
Johan Järlehed

Projektet undersöker hur nationsskapande och kulturell kommodifiering interagerar och hur språkliga och kulturella uttryck därmed antar nya former och betydelser. Baserat på empiriska resultat från tidigare forskning i Katalonien, Galicien och Baskien utgår studien från att kommodifiering är en av de viktigaste krafterna som påverkar samtida minoriteters nationsskapande. Omställningen från en diskurs centrerad på politiska rättigheter till en diskurs som fokuserar på den ekonomiska utvecklingen, och från att främst uppfatta språk och kultur som markörer för etnolingvistisk identitet till att också se dem som varor skapar både utmaningar och nya möjligheter för minoritetsspråk och kulturella minoriteter. Syftet med projektet är därför att undersöka och jämföra hur dessa utmaningar och möjligheter uttrycks och påverkar Galiciskt och Baskiskt nationsskapande.

Detta kommer att genomföras via en etnografisk och diskursanalytisk studie av det semiotiska landskapet, dvs. den symboliska och materiella konstruktionen av det offentliga rummet med hjälp av meningsskapande resurser såsom språk, typografi, färg, form och material i skyltar (t.ex. gatunamnskyltar, företags logotyper, restaurangmenyer). Genom att analysera tre typer av data - skyltar, policys och intervjuer - kommer studien att förklara hur kulturell särart framställs i de Galiciska och Baskiska semiotiska landskapen, på vilka sätt man kan säga att de kommodifieras, och vad detta innebär för olika grupper av människor.

Kontaktinformation

Johan Järlehed

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 7

Telefon:
031-786 1777

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2014-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/forskning/forskningsprojekt/stolthet-och-profit/?languageId=100000&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fsprak.gu.se%2Fenglish%2Fresearch%2Fresearch-projects%2Fpride-and-profit%2F
Utskriftsdatum: 2020-07-11