Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsmoderligheten i Italien och Spanien:

Mottagandet och omformuleringen av Ellen Keys idéer om moderskap och kvinnlig sexualitet i en sydeuropeisk kontext (1900-1939)

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet, 2016-2019

Forskare: Ulla Åkerström (GU) och Elena Lindholm (UmU)

Syftet med projektet är att utröna hur Ellen Keys idéer om om samhällsmoderlighet och moderskärleken som samhällelig kraft mottogs och omformulerades i italiensk och spansk feministisk litteratur under det tidiga 1900-talet.

Projektets utgångspunkt är hypotesen att Keys samhällsmoderlighet som begrepp, utgjorde en brygga för spanska och italienska feminister, mellan tradition och modernitet, under en tid av stora sociala omvälvningar i dessa länder. Detta berodde på Keys fokus på kvinnokroppen som ett etiskt nav för byggandet av det moderna samhället. Begreppet tillät en ohelig allians mellan en traditionellt katolsk syn på moderskap, och kvinnors högst kontroversiella framsteg som såväl politiska som sexuella subjekt under tidigt 1900-tal.

Läs mer om projektet (på engelska).

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2016-10-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/forskning/forskningsprojekt/samhallsmoderlighet/
Utskriftsdatum: 2020-08-12