Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Poetik som politik. Vittnesmålsgenren och Casa de las Américas litterära pris (1970-2011)

Forskningsprojektet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, 2016-2018

Forskare: Anna Forné

I det här projektet undersöker jag hur Casa de las Américas årliga litterära pris har påverkat uppfattningen och utvecklingen av genren 'testimonio' (vittneslitteratur). Casa de las Américas bildades i samband med den kubanska revolutionen 1959 och samtidigt instiftades dess prestigefyllda årliga litterära pris. Sedan 1970 finns genren 'testimonio' som priskategori.

Syftet är att undersöka hur Casa de las Américas estetiska och politiska genrekriterier speglas i de prisbelönta texterna och deras betydelse för utvecklingen av genren. Vittnesmålen kommer jämföras med de texter som vunnit motsvarande pris i kategorin 'roman', med avsikt att analysera genrernas förmodade skillnader. Priskriterierna samt juryernas utlåtande kommer att tas i beaktning, liksom samtida debatter kring estetik och politik.

Trots Casa de las Américas inflytande på kulturpolitiken i Latin Amerika efter 1960 har betydelsen av dess litterära pris inte tidigare undersökts på ett systematiskt sätt. Likaså har projektets betydelsefulla material inte utforskats när centrala teorier kring den latinamerikanska vittnesmålsgenren har formulerats.

Inledningsvis kommer jag att kartlägga genrens utveckling i relation till romanen genom en kontextualiserande närläsning av de prisbelönta texterna, samtidigt som den estetiska politiken diskuteras. I ett senare skede kommer jag att kritiskt granska föreliggande teorier om vittnesmålsgenren, med utgångspunkt i resultaten från projektets första del.

Kontaktinformation

Anna Forné

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2015-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?