Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sveriges medeltida latinska inskrifter 1000-1300. Edition, översättning samt språklig och paleografisk kommentar.

Forskarassistentprojekt av Anna Holst Blennow, finansierat av Vetenskapsrådet.

Projektet syftar till att dokumentera samt vetenskapligt behandla inskrifter på latin från tidig medeltid (1000–1300) från det geografiska område som idag är Sverige. Det rör sig om inskrifter på kyrkobyggnader samt kyrkoinventarier. Sveriges medeltida inskrifter har aldrig tidigare samlats och analyserats i sin helhet, även om de ofta omnämnts i samband med exempelvis historiska och konstvetenskapliga studier.

Inskrifterna skall publiceras i en edition som i katalogform redovisar bland annat inskrifternas text och översättning, datering, underlag och placering, samt paleografi (layout och bokstavsformer). I en kommentardel kommer även en sammanfattande analys att ges av inskrifternas särdrag och utveckling beträffande språk och paleografi. Den språkliga analysen är viktig framför allt för frågan om hur latinet under denna period gjorde sitt inträde i Sverige i kyrkans regi.

Analysen av språk och paleografi möjliggör upprättandet av en betydligt mera nyanserad kronologi för Sveriges tidigaste kyrkobyggnader, något som hittills främst grundat sig på en konstvetenskaplig stilanalys. Nya resultat kan också nås beträffande kristendomens utveckling inom det geografiska området. Mycket få skriftliga källor finns bevarade från den tidigare delen av perioden, varför inskrifterna har desto större värde.

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2010-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?