Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konservativa sinnen: Litterära föreställningar och pressen i 1800-talets Latinamerika

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet under perioden 2019-2021.

Forskare: Andrea Castro och Kari Soriano Salkjelsvik

I detta treåriga projektet kommer Andrea Castro vid Göteborgs universitet och Kari Soriano Salkjelsvik vid Bergen universitet att studera bortglömda litterära texter som publicerades i den samtida pressen i Argentina och Mexiko för att upptäcka hur dessa uttryckte konservativa värderingar under konsolideringen av två moderna latinamerikanska nationer. Under 1800-talet kom pressen att bli den viktigaste arenan för den offentliga debatten, här kunde man reflektera och pröva olika svar för samtida problem. Detta skedde inte bara genom de mest politiska texterna utan även och i högre grad i poesi, litterära skisser och noveller som var stående inslag i tidningar och olika sorters tidskrifter.

Vår samtids konservativa trender vädjar till en nostalgi för ett gemensamt förflutet. Denna nostalgi fanns också närvarande i 1800-talets Latinamerika, där det liberala tänkandet var rådande vid skapandet av de nya nationerna. Trots detta har forskningen inom litteratur och kulturstudier främst fokuserat på förhållandet mellan litteratur, nationsbildning och liberalism. I vårt projekt hävdar vi att för att få en djupare förståelse av perioden och om hur motståndet mot liberalismen uttrycktes estetiskt behöver vi skaffa oss större kunskap om de estetiska uttrycken hos periodens konservatism –det vi har kallat konservativa sinnen .

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2019-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?