Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

An analysis of an endangered language - the Kami in Tanzania

Projektet finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Medverkande forskare: Malin Petzell (GU), Lotta Aunio (University of Helsinki)

Syftet med projektet är att beskriva ett av Tanzanias många minoritetsspråk, nämligen bantuspråket kami.

Det finns mycket lite dokumenterad information om språken och folkgrupperna i regionen där kami talas i Tanzania. Många av språken är inte nedskrivna överhuvudtaget. Ett fåtal sekundära källor nämner kami och den enda källa som ger något lite mer information är i över 100 år gammal. Kami har mycket få talare och språket kommer sannolikt att dö ut om någon generation eller två om inget görs.

Vi skall med hjälp av frågeformulär och intervjuer dokumentera och analysera detta språk. Särskild vikt kommer vi att fästa vid den strukturella kartläggningen av fonologin (språkljud), morfologin (böjning som t.ex. tempus) och syntaxen (ordföljd). Grammatiken står alltså i fokus.

Vi kommer även att analysera och beskriva vad som skiljer kamispråket från dess grannar, och titta på språkliga kriterier som kan användas för att skilja närliggande bantuspråk åt.

Resultatet av forskningsprojektet kommer att spridas via presentationer på konferenser samt via artiklar. Utifrån dessa finns en möjlighet att i framtiden ta fram en grammatikbok och på så vis ge möjligheter för skolor att lära ut på det språk som faktiskt talas till vardags i regionen.

Språkliga beskrivningar gör dessutom att lingvister kan jämföra olika språk och fastställa släktskapen dem emellan. Detta i sin tur kan göra det möjligt att räkna ut hur folken har delat på sig och migrerat genom historien. Språkvetenskapliga beskrivningar kan med andra ord andvändas som en slags indirekt källa till den annars svåråtkomliga äldsta afrikanska historien. För lingvistik som vetenskap är det också viktigt att så många språk som möjligt språk beskrivs, eftersom varje språk ger oss vidare kunskap om vilka grammatiska konstruktioner som är möjliga och hur den mänskliga språkförmågan fungerar.

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2010-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?