Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Authorship on Trial: Treason at the Dawn of the Cold War, 1944-1949

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet, 2017-2020

Forskare: Marius Hentea

Detta projekt är en undersökning av författarskap i fyra länder (Frankrike, Norge, Storbritannien och USA) under perioden efter Andra världskriget, med fokus på förräderirättegångar (eller ”-affärer”). Perioden efter kriget var en kritisk tidpunkt för uppkomsten av nya sätt att tänka kring litteratur och dess sociala och kulturella värden. Detta hade inflytande på den roll författare kunde spela i samtida sociala diskussioner, men också vilka värderingar de måste skriva under på, genom antingen lagens järnhand eller det sociala trycket från majoriteten.

Författare och intellektuella ingick i den första gruppen av kollaboratörer som uppmärksammades efter det att krigshandlingarna hade upphört, delvis därför att deras skriverier kunde användas som bevis på samarbetet. Förräderiprocesser mot högt profilerade personligheter som Knut Hamsun i Norge och Ezra Pound i USA visade regeringarnas föresatser att bestraffa avvikande politiska uppfattningar medan krigsperiodens historia omskapades till en föränderlig politisk verklighet, nämligen det gryende kalla kriget.

Detta komparativa internationella projekt kommer att sätta sökarljuset på olika juridiska behandlingar av författare och blottlägga de olika institutionella mekanismer som politiserar författarskap, och därigenom visa på de kontrasterande sätt på vilka författarskap rekonceptualiserades under denna period.

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2017-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/forskning/forskningsprojekt/authorship-on-trial/
Utskriftsdatum: 2020-08-05