Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kärlek, kropp och begär - frågeställningar kring erotisk kärlek och kvinnors sexualitet i medeltida arabisk-islamisk litteratur.

Riksbankens jubileumsfond, 2015-2018

Projektledare: Pernilla Myrne

Projektet har som syfte att undersöka hur det intellektuella klimatet under det abbasidiska kalifatet bidrog till attityder gentemot erotisk kärlek och kvinnors sexualitet i arabisk-islamisk litteratur om sex och äktenskap, samt hur dessa skiljer sig åt i olika diskurser, synkroniskt såväl som diakroniskt. Framförallt undersöker projektet ett unikt verk från senare delen av 900-talet, den äldsta arabisk-islamiska erotiska handboken, Jawāmi’ al-ladhdha (Njutningens encyklopedi) av ʿAlī ibn Naṣr al-Kātib (d. 987 i Bagdad). Jawāmi’ behandlar i separata kapitel en rad olika aspekter av sexualitet och kärlek, medicinska, tekniska, filosofiska, didaktiska, religiösa och underhållande. Detta omfattande verk är outgivet och är därför fortfarande så gott som okänt, trots att det uppenbarligen har haft ett stort inflytande och innehåller flera referenser till skrifter som verkar ha gått förlorade, arabiska såväl som översatta från grekiska, persiska och sanskrit.

Den synkroniska studien undersöker bokens beroende av det intellektuella klimatet i Bagdad under det tidiga abbasidiska kalifatet och den buyidiska dynastin (750 – 1055). Boken studeras i ljuset av två rörelser: översättningsrörelsen och shiismen. Vi vet att en enorm mängd böcker, många översatta, fanns tillgängliga i Bagdad. Författaren till Jawāmiʿ citerar eller parafraserar flera erotiska böcker som nämns av Ibn al-Nadim (d.ca. 995) i hans bibliografi (Fihrist), som har gått förlorade, bland annat en bok tillskriven en kvinna som vänder sig till kvinnliga läsare, vilket är unikt. Jawāmiʾ innehåller ett omfattande medicinskt material som tillskrivs grekiska källor, varav t.ex. citaten tillskrivna Aretaios inte verkar finnas någon annanstans. Dessutom innehåller den ett minst lika omfattande erotologiskt material inspirerat av och hämtat ur persiska och indiska källor, bland annat långa stycken ur Kamasutra.

Samtidigt som författaren presenterar ett brett spektrum av sexuella uttryck, varav flera skulle kunna betecknas som libertinska, hänvisar han ofta till religiösa auktoriteter, särskilt shiitiska. Under 900-talet sammanställs några av de främsta shiitiska traditionssamlingarna och de shiitiska riterna formaliseras. Det är därför intressant att undersöka verket i ljuset av den framväxande shiamuslimska dogmatiken och dess reglering av intima relationer.

En del av Ibn Naṣrs åsikter var antagligen svårsmälta för senare muslimska författare av äktenskapliga och erotiska handböcker, ändå är Jawāmiʿ flitigt citerad. Den diakroniska studien undersöker därför hur senare islamiska erotiska handböcker förhåller sig till Jawāmiʿ.

 

Kontaktinformation

Pernilla Myrne

Box 200, 405 30 Göteborg

Telefon:
+46 (0) 31 786 1783

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2015-06-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?