Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språk, litteratur och kulturalitet

Profilen Språk, litteratur och kulturalitet innefattar de tre delprofilerna Bernhard Karlgrenseminariet, Populärkultur samt Transkulturalitetsstudier. Gemensamt för dessa tre är att de ägnar sig åt samspelet mellan språk, litteratur och kultur, de språkliga och litterära yttringar i vilka detta samspel manifesteras samt åt metodologiska och teoretiska frågeställningar inom litteratur- och språkvetenskap men även humaniora i stort.

Områdesansvarig: Andrea Castro

Seminarieverksamhet, Språk, litteratur och kulturalitet

Bernhard Karlgrenseminariet

Bernhard Karlgrenseminariet utgår ’geografiskt’ ifrån Kina och kinesiska traditioner, men med inriktning mot metodologiska och teoretiska frågeställningar inom humaniora. De inbjudna föreläsarna presenterar sina pågående arbeten i skärningspunkterna mellan sinologi och antropologi, arkeologi, lingvistik, litteraturteori, religionsvetenskap och översättningsteori. Profilen har fått sitt namn av Bernhard Karlgren (1889-1978) som var en av 1900-talets mest betydelsefulla sinologer. Han var professor i östasiatiska språk vid Göteborgs högskola, och dess rektor 1931-36.

Seminarieansvarig: Fredrik Fällman

Bernhad Karlgrenseminariets hemsida

Populärkultur

Forskningen kring Populärkultur studerar olika populärkulturella former (till exempel populär film, internet, TV, så kallad ‘genre fiction’, musik, reklam) som omger och påverkar oss dagligen, men om vilka det finns förhållandevis lite kritisk reflektion. Vi stödjer tvärvetenskapliga studier av populärkultur i alla dess olika roller, betydelser och manifestationer och kombinerar metoder och teoretiska infallsvinklar från lingvistik, litteraturvetenskap, kulturstudier, ‘critical literacy’ och pedagogik.
Podcasten GotPop är en av de kanaler vi använder för att nå ut till dig som delar intresset för modern populärkultur.

Seminarieansvarig: Joseph Trotta

https://soundcloud.com/gotpop

Transkulturalitetsstudier

Inom Transkulturalitetsstudier står den litterära gestaltningen av samt teoribildningen kring kulturell hybriditet och kulturella gränsöverskridanden i centrum. Globaliseringen och vår tids migration leder till att gränser mellan kulturer förskjuts, omförhandlas och överskrids, samtidigt som det finns krafter som alltmer högljutt åberopar skillnader mellan olika ”folk”. Dessa processer och andra frågeställningar kopplade till transkulturella fenomen undersöks inom denna litteratur- och kulturvetenskapligt orienterade profil, vars verksamhet består bland annat av interna diskussionsmöten och gästföreläsningar.

Seminarieansvarig: Andrea Castro

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2019-04-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?