Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Spanska - forskning

Kulturvetenskap

Vi bedriver tvärvetenskaplig forskning kring ämnen som migration och gränser, språkligt landskapande, goticism, nationella minoriteter och identiteter, historiska relationer mellan Sverige och Spanien och översättningsteoretiska frågor, alla kopplade till forskningsområdena Språk i samhällskontext, Språk, litteratur och kulturalitet och Språk och förmedling.

Litteraturdidaktik

Två av forskarna inom ämnet spanska deltog i projektet "Främlingskap och främmandegöring (Förhållningssätt till litteratur i universitetsundervisningen)" som avslutades år 2009 och bedriver därmed viss forskning inom forskningsområdet Språk och lärande.

Litteraturvetenskap

Förutom spanskamerikanskt 1800-tal har på senare år även forskningsområdena spanskt och spanskamerikanskt 1900-tal och 2000-tal samt i viss utsträckning spanskt 1600- och 1700-tal tillkommit. Särskilda genrer som har studerats är fantastisk litteratur, den historiska romanen, samt vittnesmålslitteratur. För närvarande utformas ett projekt om minne i litteratur och film som är kopplat till forskningsområdet Språk, litteratur och kulturalitet.

Språkvetenskap

Vi har en tradition av forskning inom korpuslingvistik. Under senare år har inom ämnet även bedrivits forskning inom översättning, syntax, pragmatik, semantik, sociosemiotik, sociolingvistik samt jämförande romansk språkvetenskap, språkhistoria, filologi och texttraditioner. Flertalet av dessa inriktningar har beröringspunkter med forskningsområdet Språkliga strukturer respektive Språk och förmedling. Ett projekt om diskursanalys på bloggar skrivna av latinas (spanskspråkiga kvinnor) i USA, har koppling till området Språk, litteratur och kulturalitet.


Ytterligare information om våra respektive forskningsområden:

 

Kontaktinformation

Andrea Castro, professor

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 7,

Telefon:
+46 (0) 31 786 1799

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2018-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?