Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Latin - forskning

 

Forskningen i latin vid Göteborgs Universitet har av tradition haft dels en realfilologisk, dels en språkvetenskaplig inriktning. Tyngdpunkten har legat på det klassiska och det senantika latinet. Under senare år har forskningsinriktningarna utvidgats både innehållsligt och kronologiskt. Idag finns forskning med historisk, litterär och epigrafisk inriktning, och fältet har utvidgats till att täcka även medeltids- och nylatin. Editionsfilologi och receptionshistoria finns representerade.

För närvarande bedrivs forskning med mentalitetshistorisk inriktning, primärt inriktad på senrepublikansk litteratur; med litteraturvetenskaplig och receptionshistorisk inriktning med fokus på tidig fransk renässans; forskning på antik vetenskaps- och facklitteratur; epigrafisk forskning med inriktning dels på språkflora och skriftkultur i det tidiga Italien, dels på Sveriges medeltida latinska inskrifter; forskning med inriktning på dels tidigkristna, dels nylatinska texter; samt forskning på prosodi och metrik.

Ämnet deltar aktivt i tvärvetenskapliga samarbeten vid den egna institutionens forskningsseminarier, i det tidigmoderna seminariet i samarbete med t ex idé- och lärdomshistoria samt litteraturvetenskap, i den fakultetsövergripande Medeltidskommittén. Latin samarbetar också nära med de övriga fornspråken vid institutionen, antik grekiska, fornkyrkoslaviska m fl.

 

Ytterligare information om våra respektive forskningsområden:

 

Kontaktinformation

Gunhild Vidén, professor

Box 200, 415 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
031-786 4690

Sidansvarig: Gunhild Vidén|Sidan uppdaterades: 2017-02-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?