Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Engelska - forskning

Språkvetenskap

Vår forskning kännetecknas av stor bredd, med fokus på pragmatik, diskurs, text och funktionell grammatik. Andra områden där forskning bedrivs är lexikologi och lexikografi, språkdidaktik samt sociolingvistik. Flera av projekten utgör också viktig del i institutionens gemensamma forskningsprofiler, i synnerhet de profiler som omfattar språk och lärande, populärkultur och översättning. Användningen av digitaliserade korpusar har en stark ställning. Ett huvudområde är avancerade svenska inlärares talade och skrivna engelska. Forskningen baserar sig på korpusar (The Swedish Component of the International Corpus of Learner English (SWICLE) och The Swedish Component of the Louvain International Database of Spoken English (LINDSEI-SW) och jämförelser görs med infödda språkbrukares engelska. Ett annat område är kontrastiva studier på grundval av parallellkorpusar (The English-Swedish Parallel Corpus (ESPC).

Litteraturvetenskap

Vår forskning kännetecknas av stor bredd, med fokus på samspelet mellan den litterära och sociala texten från renässansen och fram till den moderna perioden. Forskningen omfattar läsningar av litterära verk från en politisk eller etisk utgångspunkt, genusstudier baserade på feministisk teori eller maskulinitetsstudier, bioevolutionära och sociokulturella studier, drama- och teaterstudier och tolkningar av litterära texter ur ett postmodernistiskt eller postkolonialt perspektiv. Andra områden där forskning bedrivs omfattar multikulturalism, transkulturalism interkulturell kommunikation, samt analyser av adaptationer och omskrivningar av kanoniska verk.  

Kontaktinformation

Marius Hentea, professor, engelska, litteraturvetenskap

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
+46 (0) 31 786 1784

E-postlista

Vill du vara med på vår mailinglista?

Ja, jag vill vara med på listan
(glöm inte att ange din e-postadress!)

Nej, ta bort mig från utskickslistan

Sidansvarig: Gunhild Vidén|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?