Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arabiska - forskning

Vår forskning är inriktad främst mot modern och klassisk litteratur, översättningsstudier och arabiska som minoritetsspråk.

Andreas Hallberg forskar om grammatiken i standardarabiska och hur den varierar i olika former av tal och skrift, med fokus på kasussystemet. Han har tidigare undersökt talad standardarabiska med korpuslingvistiska metoder och arbetar för närvarande med ett projekt där han genom analys av ögonrörelser undersöker kognitiva processer i läsning av arabisk text.

Pernilla Myrne arbetar med ett forskningsprojekt där hon undersöker receptionen av kvinnors poesi och muntliga kultur i den tidigaste arabiska litteraturen, från 700 och 800-talen. Hon har också påbörjat ett nytt projekt som berör synen på kvinnors sexualitet i förmodern arabisk-islamisk litteratur. Utöver detta forskar hon om kurtisaner och konkubiner i förmoderna islamiska samhällen, representationer av kvinnor i klassisk arabisk litteratur, känslornas historia, samt förmodern erotisk litteratur.

Tetz Rooke forskar om arabisk litteratur i bred bemärkelse, både modern och äldre. Han bedriver också översättningsstudier, med fokus på receptionen av arabisk litteratur i Sverige. I ett nystartat projekt undersöker han ekologiska teman i den moderna romanen tillsammans med professor Gail Ramsay från Uppsala universitet.

Ytterligare information om våra respektive forskningsområden:

 

Kontaktinformation

Tetz Rooke, professor i arabiska

Box 200, 405 30 Göteborg

Telefon:
+46 (0) 31 786 4067

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2018-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?