Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Afrikanska språk - forskning

Göteborgs universitet har som enda universitetet i Skandinavien ett akademiskt utbud i afrikanska språk, med möjlighet till master- och doktorsexamen. Verksamheten omfattar både kurser (på grund-, avancerad- och forskarnivå) och forskning.

Forskningen har mestadels berört tidigare icke beskrivna och hotade bantuspråk, både från lingvistiska och sociolingvistiska perspektiv. Mycket av den senaste och den pågående forskningen kretsar kring tanzaniska språk (kagulu, kami, kwere, kutu, luguru, manda, ndengeleko, ngoni, nguu, zalamo och zigua), men även språk i Malawi (chichewa och citumbuka), Sydafrika (zulu, xhosa), Senegal och Centralfrikanska republiken. Forskningen baseras huvudsakligen på fältstudier och alla i ämnesgruppen för afrikanska språk har stor kunskap i och erfarenhet av språkelicitering och språkdokumentation.

Vi deltar aktivt i internationella konferenser och workshops och arrangerade Second International Conference on Bantu Languages, 4-6 Oktober 2007, där forskare inom bantuistik från hela världen deltog. Vi har även ansvarat för större regionala projekt som berört språken i Botswana och Tanzania.

Vid institutionen för språk och litteraturer bidrar forskningen i afrikanska språk till forskningsprofilen Mångfald och universalier i språket.

Resultaten av ämnesgruppens forskning presenteras regelbundet vid konferenser och i publikationer. Länkarna nedan ger ytterligare information om de enskilda forskarna och deras verksamhet.

 

 

Kontaktinformation

Laura J. Downing, Professor of African Languages

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lundgrensgatan 7

Telefon:
031-786 5263

Sidansvarig: Fredrik Fällman|Sidan uppdaterades: 2018-03-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?