Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Somaliska

Somaliskan utgör en del av ämnet Afrikanska språk vid institutionen för språk och litteraturer. Undervisning i somaliska startade för första gången vid Göteborgs universitet hösten 2008. Från och med hösten 2014 erbjuds i samarbete med Lärarutbildningsnämnden en serie om fyra kurser som främst är avsedda för modersmålslärare i somaliska. Från och med hösten 2015 erbjuds även en ny kurs med syfte att ge en kort kontrastiv introduktion till somaliskan för lärare i svenska som andraspråk.

Den främsta anledningen till att utbildning i somaliska inrättats är behovet av kunskap i och om somaliska språket och kulturen, då det i Sverige i dag bor c:a 60 000 personer som är födda i Somalia, samt ytterligare många som är födda i Sverige eller något annat land men har somaliskan som modersmål. Att så många somalier lever utanför Somalia beror naturligtvis främst på de långvariga oroligheter som härjat landet.

Somaliska talas förutom i Somalia (inklusive Somaliland och Puntland) även i södra Djibouti, östra Etiopien och nordöstra Kenya och är med sina sannolikt 17-20 miljoner talare det femte största språket i den afroasiatiska språkfamiljen. I samma språkfamilj som somaliskan ingår de besläktade språken arabiska, hausa, amhariska och oromo, som alla fyra har fler talare än somaliskan. Till de afroasiatiska språken hör bl.a. också de lite mindre, men förhållandevis välkända språken hebreiska, tigrinska och olika berberspråk. Närmast släkt är somaliskan med oromo som talas i Etiopien och Kenya. De hör båda till den kusjitiska gruppen inom den afroasiatiska familjen.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?