Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Slaviska medeltidsstudier - avancerad nivå

Vid institutionen för språk och litteraturer finns ett urval kurser i fornkyrkoslaviska och slaviska medeltidsstudier på grundnivå och avancerad nivå. För dig som har läst fornkyrkoslaviska eller slaviska medeltidsstudier på grundnivå och som vill specialisera dig vidare i studien av äldre texter finns möjlighet att välja bland kursutbudet i slaviska medeltidsstudier på avancerad nivå (se nedan om studiegång). Kurserna i fornkyrkoslaviska och slaviska medeltidsstudier kan ingå i magister/masterexamen i slaviska språk, övriga språk eller i något annat humanistiskt ämne.

Planerar du att skriva en magister/masteruppsats och behöver använda äldre slaviska kyrilliska eller glagolitiska texter? Kurserna i slaviska medeltidsstudier på avancerad nivå ger dig möjlighet till fördjupad specialisering i det fornkyrkoslaviska språket och dess texter. Valet av texter kan anpassas individuellt utifrån studenternas behov av specialisering.

Det kyrkslaviska kulturarvet i Sverige

Under 1600- och 1700-talen växte i Sverige intresset för fornkyrkoslaviska som klassiskt språk, vilket resulterade i att lexikografiska arbeten och grammatikskrivning i Sverige kunde erbjuda material på grekiska, latin och fornkyrkoslaviska. Detta gjorde det möjligt för svenska politiker och diplomater, som till exempel Johan Gabriel Sparvenfeldt (1655–1727) och Nicolaus Bergius (1658–1706), att direkt kunna förstå och tolka texter av intresse för deras arbete.

Svenska bibliotek och arkiv har i sin ägo drygt 600 kyrkslaviska handskrifter och handskriftsfragment på pergament och papper samt gamla tryckta böcker, daterade fram till 1799. Dessa utgör en del av det svenska kulturarvet och vittnar om ett kontinuerligt intresse och en ackumulerad kunskap i det svenska samhället om de slaviska länderna, som utgör Slavia Ortodoxa och delvis Slavia Romana.

Idag behövs det en medveten strategi om att bevara och föra vidare den kompetens som finns inom forskning och undervisning av fornkyrkoslaviska och kyrkslaviska i Sverige. Kontakter med de delar av Östeuropa där den ortodoxa kyrkan har haft stort inflytande har för Sverige haft stor betydelse genom historien. Den historiska dimensionen är en del av den enhetliga språkbilden.

Välkommen att studera fornkyrkoslaviska hos oss!

Studiegång för masterexamen i slaviska språk med inriktning mot fornkyrkoslaviska och slavisk språkhistoria

Studiegång för masterexamen i slaviska språk (pdf)

studiegång för master i slaviska medeltidsstudier

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?