Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Slaviska språk

De slaviska språken hör, liksom svenska, engelska och många andra språk i Europa, till den indoeuropeiska språkfamiljen och är modersmål för invånarna i många länder i Europa och Asien.

Traditionellt indelas de slaviska språken i tre huvudgrenar: en östlig (ryska, vitryska, ukrainska), en sydlig (fornkyrkoslaviska, bulgariska, makedonska, bosniska, kroatiska, serbiska och slovenska) samt en västlig (polska, tjeckiska, slovakiska, sorbiska).

Vid Göteborgs universitet kan du studera det största och det tredje största slaviska språket: ryska och ukrainska. Du kan även studera fornkyrkoslaviska som är en del av slaviska medeltidsstudier.

Ryska

Ryska är ett av FN:s arbetsspråk och har även en viktig roll som andraspråk för folken i en rad länder i före detta Sovjetunionen.

Läs mer om ryska

Ukrainska

Ukrainskan hade fram till slutet av 1980-talet en relativt låg status. Från och med Ukrainas självständighet 1991 har språket upplevt en renässans. Vi erbjuder introduktionskurs i ukrainska.

Utbytesstudier i ryska och ukrainska

Från och med hösten 2020 har du möjlighet att studera tredje terminens ämnesstudier (fördjupningsnivå) i ryska och/eller ukrainska vid Taras Sjevjtenko-universitetet i Kiev (http://www.univ.kiev.ua/en/) via Göteborgs universitet.

Läs mer om utbytesstudier

Slaviska medeltidsstudier - fornkyrkoslaviska

Fornkyrkoslaviskan, vilket läses inom slaviska medeltidsstudier, har haft stor betydelse för framväxten av de moderna syd- och östslaviska språken.

Fornkyrkoslaviska användes under medeltiden i ett stort område som omfattade hela eller delar av dagens Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Ryssland, Serbien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ukraina, och Vitryssland. Språket i dess senare utvecklingsform kyrkslaviska används, till viss del, även idag inom de kristna ortodoxa slaviska kyrkorna.

Läs mer om slaviska medeltidsstudier - fornkyrkoslaviska

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?