Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Slaviska språk

De slaviska språken hör, liksom svenska, engelska och många andra språk i Europa, till den indoeuropeiska språkfamiljen och är modersmål för invånarna i många länder i Europa och Asien.

Traditionellt indelas de slaviska språken i tre huvudgrenar: en östlig (ryska, vitryska, ukrainska), en sydlig (fornkyrkoslaviska, bulgariska, makedonska, bosniska, kroatiska, serbiska och slovenska) samt en västlig (polska, tjeckiska, slovakiska, sorbiska).

Vid Göteborgs universitet kan du studera det största och det tredje största slaviska språket: ryska och ukrainska. Du kan även studera fornkyrkoslaviska som är en del av slaviska medeltidsstudier.

Ryska är ett av FN:s arbetsspråk och har även en viktig roll som andraspråk för folken i en rad länder i före detta Sovjetunionen.

Ukrainskan hade fram till slutet av 1980-talet en relativt låg status. Från och med Ukrainas självständighet 1991 har språket upplevt en renässans. Vi erbjuder introduktionskurs i ukrainska.

Fornkyrkoslaviskan, vilket läses inom slaviska medeltidsstudier, har haft stor betydelse för framväxten av de moderna syd- och östslaviska språken. Under medeltiden översattes Kristendomens centrala texter från grekiska till fornkyrkoslaviska. Inledningsvis utfördes detta arbete av bröderna Kyrillos och Methodios. Kyrillos har lånat sitt namn till det kyrilliska alfabetet.

Det äldsta slaviska skriftspråket, fornkyrkoslaviska, etablerades under andra halvan av 800-talet i samband med översättningen av Bibeln till slaviska. Fornkyrkoslaviska blev ett klassiskt språk för de slaviska kulturer som under medeltiden präglades av den bysantinska ortodoxa kyrkan. Språket skrevs med hjälp av två olika alfabet: det glagolitiska alfabetet som skapades av Konstantin Kyrillos (827/8–869) samt det kyrilliska alfabetet, som trots sitt namn, inte skapades av Kyrillos. Detta är i stället en modifikation av det grekiska alfabetet, som kompletterades med flera bokstäver för specifika slaviska ljud.

Fornkyrkoslaviska användes i ett stort område som omfattade hela eller delar av dagens Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Ryssland, Serbien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ukraina, och Vitryssland. Språket i dess senare utvecklingsform kyrkslaviska används, till viss del, även idag inom de kristna ortodoxa slaviska kyrkorna.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?