Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Latin

Latin - nyckel till förståelse

Latin var romarnas språk i antiken, från (i runda tal) 500 år före till 500 år efter Kr. Allteftersom romarriket växte spreds också latinet runt Medelhavet och långt upp i Europa. Latin blev därför också det gemensamma kommunikationsspråket i västerlandet från medeltidens början och fram till 1800-talet, framför allt inom kyrklig förvaltning, diplomati och vetenskap. Olika dialekter utvecklades till det som idag är de romanska språken, franska, spanska, italienska med flera. Latinkunskaper är en nyckel till förståelse av mer än 2000 års historia, kultur och idéer, men vidgar också din förståelse av flera av dagens moderna språk. Till exempel härstammar cirka 60 % av engelskans ordförråd från latinet.

När du läser latin på universitetet lär du dig att läsa och förstå latinskspråkliga texter och du skaffar dig en orientering om den historiska och kulturella bakgrunden till texterna. Du lär dig däremot inte att tala latin.

Studiet passar både för dig som behöver språkkunskaperna som komplettering i andra studier, till exempel äldre historia, konstvetenskap, musikvetenskap, litteraturvetenskap, språkämnen, teologi mm, och för dig som vill fördjupa dig i det latinska språket som sådant. Latin kan ingå i en lärarutbildning men kan också vara användbart i andra yrken inom kultur- och informationssektorn.

För information om verksamheter inom klassiska språk vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori se Klassisk filologi och filosofihistoria

Introduktion till latin

FokusRom

Samverkansprojekt mellan universiteten i Lund och Göteborg i ämnena Antikens kultur och samhällsliv (AKS) och Latin.

FokusRom möjliggör att historisk, kulturvetenskaplig och språklig kompetens och erfarenhet möts och integreras för att främja ett helhetsstudium av den antika romerska civilisationen.

Kontakt vid Göteborgs universitet är Anna Blennow, institutionen för språk och litteraturer.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2020-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?