Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kinesiska

Lärarlaget i kinesiska: Guohua Hu, Fredrik Fällman, Elena Pollacchi, Martin Svensson Ekström.

Kinesiska är det språk i världen som har flest modersmålstalare, ca 1,2 miljarder. Men kinesiskan är inte enhetlig utan består av många olika dialekter. Den standardvariant som används officiellt i Folkrepubliken Kina, i media och inom utbildningssystemet kallas på kinesiska för putonghua — ”det allmänna språket”. Det är putonghua du kan lära dig på Göteborgs universitet. Begreppet ”mandarin” används ofta lite slarvigt för standardspråket men är egentligen ett samlingsbegrepp på en grupp dialekter i norra och sydvästra Kina. Standardspråkets uttal baseras främst på Beijingdialekten. På Taiwan kallas standardkinesiska för guoyu – ”riksspråk”. I Hongkong och Macau talar man främst kantonesiska, men i ökande grad putonghua.

Kinesiskan har utövat ett stort inflytande på språken i Kinas grannländer genom historien. Kinesiska tecken spred sig tidigt till vad som numera är Vietnam, Korea och Japan där klassisk kinesiska också blev den bildade elitens språk. Det finns därför ett mycket stort antal kinesiska låneord i de språk som talas i dessa länder. I och med Kinas utökade utbyte med olika aktörer på den internationella arenan och Kinas förstärkta roll som ekonomisk och politisk stormakt har intresset för att studera kinesiska stadigt ökat över hela världen.

På Göteborgs universitet kan du läsa kinesiska i fem terminer för att få en kandidatexamen i kinesiska. Under de första två terminerna ligger fokus på språkfärdighet, att prata, lyssna och skriva, parallellt med kurser om Kina idag och Kinas historia. Andra året fortsätter du med mer avancerad läsning, skrivning och hörförståelse, och tillbringar större delen av termin fyra vid Fudan University i Shanghai. Du läser också om kinesisk litteratur och idéhistoria och får grunderna i klassisk kinesiska. Termin fem arbetar du huvudsakligen med din kandidatuppsats.
Se nedan en kort film om studierna vid Fudan University. Läs (och se) mer här!

Det går att ta ut en magister/masterexamen med kinesiska som huvudämne via institutionens magister/masterprogram, Språk och interkulturell kommunikation (120 hp). För att söka till Språk och interkulturell kommunikation krävs kandidatexamen och reell kompetens i kinesiska.

Kalle och Jenny om sina studier vid Fudan University i Shanghai (kort version)

Introduktion till kinesiska

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?