Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Afrikanska språk

Göteborgs universitet är det enda universitetet i Sverige med ett akademiskt utbud i afrikanska språk. Forskningsområdet afrikanska språk omfattar språkvetenskapliga och sociolingvistiska frågeställningar rörande språk som talas i Afrika söder om Sahara. Verksamheten omfattar både kurser (på grund-, avancerad- och forskarnivå) och forskning.

Forskningen i afrikanska språk vid Göteborgs universitet har av tradition mestadels berört bantuspråk. Dock kan en doktorsexamen i andra afrikanska språk övervägas.

Det akademiska utbudet i afrikanska språk inkluderar kurser som är av intresse för studenter inom andra studieområden, eftersom kunskapen om afrikanska språk bidrar till ökad förståelse av aktuella samhällsfrågor samt frågor inom lingvistik.

Moderna språkliga teorier har typologiska mål, som syftar till att förklara vad som är vanligt och mindre vanligt i världens språk. Kunskap om afrikanska språk bör givetvis inkluderas i dessa teorier.

Banden mellan Sverige och länderna i Afrika är baserade på bistånd (från Sverige till Afrika) och invandring (från Afrika till Sverige). En förståelse av afrikanska språk kan bidra till en bättre förståelse av sociala frågor relaterade till dessa utbyten.

Forskningsämnet afrikanska språk deltar aktivt inom institutionens forskningsprofil Mångfald och universalier i språket.

Linnaeus-Palme

Institutionen för språk och litteraturer medverkar i ett utbytesprojekt tillsammans med Department of Foreign Languages and Linguistics vid University of Dar es Salaam (UDSM).

Checklista för utbytesstudier vid Universtiy of Dar es Salaam, Linnaeus-Palmestipendium. (in English)

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-06-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?