Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnen

Välkommen till institutionen för språk och litteraturer!

Institutionen för språk och litteraturer erbjuder utbildningar inom språkämnen på tre olika nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Du kan välja att läsa våra ämnen inom något av våra program eller som fristående kurs.

Våra kurser riktar sig till dig som är intresserad av språk och litteratur och du kan välja att lära dig ett nytt språk från grunden eller fortsätta dina studier från gymnasiet. Alla våra språk (utom engelska) kan du börja läsa utan förkunskapskrav. Har du redan läst franska 3, spanska 3 eller tyska 3 i skolan kan du påbörja grundkursen i franska, spanska eller tyska direkt. Kurserna på grundnivån omfattar bland annat språkfärdighet, språkvetenskap, litteraturvetenskap, samt kultur- och områdesstudier. På de högre nivåerna blir innehållet stegvis mer fördjupat och specialiserat.

Vi har även lärarutbildning och översättarutbildning. Dessutom erbjuder vi kompetensutveckling för redan yrkesverksamma som vill utveckla sina språkkunskaper. Vill du läsa mer allmänt om språk och litteratur har vi också språkövergripande kurser, som behandlar till exempel översättning och litteratur från olika språk.

Eftersom vi är en språkinstitution så har vi förstås många kontakter vid utländska universitet och erbjuder våra studenter olika möjligheter att studera utomlands.

Vad kan du bli när du har studerat språk?

Språkstudier innebär inte en yrkesutbildning. I stället får du kunskaper och färdigheter som är nödvändiga och användbara i väldigt många olika yrken: journalist, redaktör, informatör, guide, översättare… och i många olika branscher: turism, förlag, kommunikation, utbildning och så vidare. Du kommer också att lära dig så mycket mer än ett språk: Du får kunskap om en annan kultur, du tränas i att analysera och problematisera, du övar på att granska och värdera information.

För att pröva på hur språk kan användas i arbetslivet rekommenderar vi varmt att du väljer en praktikkurs inom de valfria kurser du kan ha med i en examen. Då får du möjlighet att studera språkens roll och betydelse på en arbetsplats och tillämpa dina språkkunskaper i en arbetssituation.

Har du en examen i språk är du ovanligt väl rustad för arbetslivet, oavsett vilket yrke du väljer.

Om du klickar på länken så får du veta mer om hur det är att vara student vid institutionen. Du kan även kontakta våra studievägledare.

 

Öppna bilden i nytt fönster

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?