Överklasstockholmska och göteborgsdialekter på Grammatikfestivalen

Nyhet: 2016-03-22

Emilia Lehkonen. Foto: Thomas Melin.Emilia Lehkonen kom ända från Finland för att besöka Grammatikfestivalen.

För åttonde året i rad bjöd Göteborgs universitet in till festival för att fira den nationella Grammatikdag den 18 mars. De många besökarna kunde under hela dagen lyssna på föredrag med varierande beröringspunkter på temat talspråk. Bland annat fick åhörarna reda på vilka i kungahuset som pratar överklasstockholmska när de håller tal.

Grammatikfestivalen vänder sig till alla som har ett intresse för grammatik och antalet besökare blir fler för varje år. Den tidigare utbytesstudenten Emilia Lehkonen, som vardags studerar svenska och finska vid Universitetet i Joensuu, Finland, var där för tredje gången.

− Jag gillar grammatik och det finns inte någon sådan festival hemma, vi borde ha det i Finland. Hela festivalen är intressant, jag är här hela dagen och lyssnar på alla föreläsningarna.

Alla är välkomna

Under eftermiddagspausen ringlade kön lång till kaffebordet och diskussionerna om föreläsningarna fortsatte. I myllret fanns inte bara besökare från den akademiska världen.

Översättare Fredrik Nilsson.− Jag är intresserad av sociolekter så det ska bli roligt med de sista föreläsningarna. Det är ett bra och intressant tema, säger Fredrik Nilsson som är översättare.

De avslutande föredragen om överklasstockholmska och göteborgsdialekters grammatik lockade till igenkännande leenden och en del skratt. Jenny Öqvist från Institutet för språk och folkminnen kunde bland annat avslöja att kronprinsessan Victoria talar mindre överklasstockholmska än prinsessan Madeleine i sina offentliga framträdanden.

Mingel och musik

Festivalen avslutades med mingel och musik och arrangörerna var glada över att så många besökt festivalen.

− Det har varit mycket folk under hela dagen. Vi märker att det kommer mer och mer besökare för varje år, både lärare, studenter och andra intresserade utanför akademin. Vi når helt enkelt ut mer, säger en av arrangörerna, Evie Coussé, som forskar i nederländska och undervisar i allmän grammatik.

Fakta:
Grammatikfestivalen på Humanisten arrangeras av institutionen för svenska språket och institutionen för språk och litteraturer. Utbildningsradion filmade festivalen för senare sändning på Kunskapskanalen.

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se