OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Nybörjarkurser i skolspråk hösten 2018

Nyhet: 2017-11-27

För fem år sedan lades de förberedande kurserna i tyska, franska och spanska ner. Nästa höst kommer de att börja ges igen.
– Alla andra större lärosäten i landet har den typen av kurser. Att vi inte har det innebär en stor konkurrensnackdel, särskilt som allt färre elever läser språk på gymnasiet, förklarar Mårten Ramnäs, universitetslektor i franska.

Från och med vårterminen 2012 togs de förberedande kurserna i bland annat tyska, franska och spanska bort vid GU. Istället inleddes ett samarbete med Folkuniversitetet om behörighetsgivande kurser i dessa språk.

– Det blev tyvärr ingen succé så de har också lagts ner, förklarar Mårten Ramnäs, studierektor i franska och arabiska vid institutionen för språk och litteraturer. Ett problem som Skolverket vill ta tag i är att många elever hoppar av de moderna språken. Det innebär förstås svårigheter för oss att rekrytera studenter.

Humanistiska fakulteten har därför bestämt att från och med hösten 2018 åter ge förberedande kurser i tyska, franska och spanska.

Universitetsförberedande kurser

Det handlar inte om att konkurrera med de konversationskurser som studieförbunden ger, förklarar Christine Fredriksson, studierektor i tyska och spanska.

– De kurser vi planerar kommer att vara universitetsförberedande, vilket bland annat innebär att de kommer de att ha ett tydligt vetenskapligt innehåll där studenterna lär sig grammatisk terminologi, att göra jämförelser med svenska, studera kulturella skillnader och mycket annat. Dessutom går vi mycket fortare fram än man gör på studieförbunden; på en termin får studenterna är väldigt god grund. Våra studenter tränas dessutom att analysera texter vilket gör att de faktiskt är bättre förberedda än de som kommer direkt från gymnasiet.

Göteborgs universitet är det enda större lärosäte i landet som inte ger förberedande kurser i tyska, franska och spanska. De studenter från Göteborgsregionen som vill lära sig grunderna i något av dessa språk måste alltså söka sig någon annanstans. Risken är att GU helt och hållet förlorar dessa studenter, påpekar Mårten Ramnäs.

– De tidigare introduktionskurserna var mycket populära och attraherade många olika slags studenter. Det kunde handla om studenter på Handelshögskolan eller Chalmers som ville bredda sig med lite språkkunskaper, personer som av bildningsskäl ville lära sig något nytt språk samt förstås studenter som sedan gick vidare på våra grundutbildningar.

Brist på språklärare

Andra språk, som exempelvis japanska, kinesiska och arabiska, ges sedan många år tillbaka på nybörjarnivå. Att inte erbjuda introduktionskurser i de så kallade skolspråken innebär alltså att dessa missgynnas, vilket kommer att få stora konsekvenser för skolan, påpekar Christine Fredriksson.

– Idag råder brist på lärare inom alla ämnen, men allra värst ser det nog ut när det gäller språk. Humanistiska programmet, som instiftades bland annat för att öka möjligheterna att läsa språk, ges endast vid ett fåtal gymnasieskolor och utrymmet för individuella val, där många elever tidigare valt språk, har också minskat.

Till detta kommer den tillträdesutredning, som gjordes av GU:s förre universitetsdirektör Jörgen Tholin, som föreslår att de meritpoäng som infördes för att främja språkstudier ska avskaffas.

Introduktionsutbildningar i språk

Idag fyller Humanistiska fakulteten inte sitt uppdrag. Det beror dels på mindre ungdomskullar men också på Sveriges goda ekonomi, som innebär att många ungdomar väljer att jobba istället för att studera.

– Det är förstås ytterligare ett skäl att satsa på introduktionsutbildningar i språk, påpekar Gunnar Bergh, prefekt på institutionen för språk och litteraturer. Eftersom det bedrivs forskning inom området språk och lärarande i både tyska, franska, spanska, samt förstås även i engelska, är också forskningsanknytningen för dessa språk säkrad. Språkstudier är dessutom en del av det livslånga lärandet, som ju framhålls i Vision 2020.

Också kurserna i italienska lades på is 2012. En utredning om att satsa på en introduktionskurs även i detta språk pågår nu.

– Institutionen har gjort en omvärldsanalys som ser lovande ut, förklarar prefekt Gunnar Bergh. Italienska är ett stort kulturspråk som intresserar många. Målet är att starta en introduktionskurs om 1–2 år. Nästa höst planerar vi dessutom en introduktionskurs i ukrainska, vilket blir ett nytt språk för institutionen.

Text: Eva Lundgren

Bild: Johan Wingborg

Artikeln publicerades först i GU Journalen nummer 5 2017

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se