Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kinas ökade kontroll av akademin i fokus

Nyhet: 2019-04-30

Regimkritiska professorer som förbjuds undervisa, studenter som förs bort av polis och kinesiska spioner vid svenska lärosäten. Senaste halvåret har det kommit allt fler rapporter om hur Kina ökar kontrollen av den högre utbildningen.
– Svenska lärosäten behöver samarbeta kring frågor som rör Kina, sade Tommy Shih, Lunds universitet, i panelsamtal på Pedagogen.

Tommy Shih är docent i företagsekonomi, Kina-ansvarig på STINT och medförfattare till regeringskansliets rapport ”Sverige och Kina – stärkt samverkan för en hållbar framtid”. I går deltog han i seminariet ”Etiska övervägningar och dilemman i våra internationella samarbeten – det kinesiska exemplet”, som International Centre anordnade på Pedagogen.

Fokus för seminariet var frågan om hur svenska lärosäten ska förhålla sig till en nation som på historiskt kort tid arbetat sig upp till att bli en av världens viktigaste aktörer inom forskning, innovation och högre utbildning, och samtidigt är en ekonomisk och militär stormakt som inte delar de demokratiska värderingarna. Censur, övervakning och kontroll är vardag vid de kinesiska lärosätena. Hur ska vi förhålla oss till det i våra forskningssamarbeten och studentutbyten med Kina?

– Det här är svåra frågor att hantera på individnivå, till exempel för enskilda forskare. Svenska lärosäten behöver gå ihop och bredda samarbetet kring dessa frågor, vi behöver skapa dialogplattformar, sade Tommy Shih.

Censur och infiltration

Seminariet innehöll ett panelsamtal där Linus Zhang, som arbetar med svensk-kinesiska samarbeten vid Lunds universitet, och Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet, deltog.

Fredrik Fällman tycker att censuren är ett av de största problemen i forskningssamarbeten med Kina.

– Mina kinesiska kollegor har ibland stora svårigheter att få publicera sig. Jag har själv varit med om censur, de stryker några rader här och var. Då får man kämpa emot, sade han.

Han lyfte också den kinesiska statens infiltration i vardagen.

– Partiet har avdelningar överallt. När kineser kommer på besök till Sverige har de alltid med en person som är partiföreträdare, det måste vi bli bättre på att se. Man ska också vara medveten om att enskilda forskare, professorer och dekaner i Kina måste vara partimedlemmar för att kunna göra karriär, sade han.

Statshemligheter

Linus Zhang har forskat kring vattenresurshantering.

– Inom mitt forskningsområde handlar bristen på akademisk frihet om att partiet påverkar finansiering och tillgången till data. Man kan inte få ut de data som behövs för att kunna forska, eftersom de betraktas som statshemligheter, sade han.

Spionage

I vintras kom rapporter om att den kinesiska militären systematiskt placerar ut personer på olika högskolor. Här manar Linus Zhang till försiktighet om man forskar inom områden som är militärt känsliga.

– Men inom mitt område, vattenresursteknologi, kan vi inte stänga ute Kina. Industrispionage finns överallt, jag tycker inte att det ska hindra forskning och samarbete, sade han.

Tommy Shih var inne på samma linje.

– Jag tror inte att lösningen är att följa upp kineser vid våra universitet, vi kan inte ha en databas över kineser. Det är Säpo som ska hantera den frågan. Vi ska stå för öppenhet och frihet, vi måste kanske vara mer öppna än vad som i vissa fall är bra, sade han.

Fördelar med samarbete

Panelen var överens om att det behövs mer kunskap om Kina och att det är viktigt att inte bara se hot och risker när det gäller samarbete med ett land som har ambitionen att bli världsledande inom innovation.

– Det finns stora fördelar med att samarbeta med Kina. Det ger möjligheter att bedriva ny forskning, tillgång till avancerade labb och spetskunskap, sade Tommy Shih.

Global trend

Panelen tyckte att svenska lärosäten ska utöka sina samarbeten med Kina, utan att blunda för de demokratiska problemen, och våga ta upp svåra frågor som mänskliga rättigheter.

– Det som sker i Kina är en global trend, där icke-demokratiska system blir allt viktigare aktörer inom ekonomi, forskning och innovation, till exempel Saudiarabien. Vi måste skapa en bättre förmåga att hantera dessa länder. Auktoritära värden sprids över världen, med populism i länder som Turkiet, USA och Ungern. Jag tror att det blir sämre om vi inte gör ett aktivt val här. Vi har ett ansvar att se till att dessa värderingar inte växer sig starkare, vi måste vara tydliga med vad vi står för, sade Tommy Shih.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/Aktuellt/nyheter/fulltext//kinas-okade-kontroll-av-akademin-i-fokus.cid1627146
Utskriftsdatum: 2019-09-18